Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Historielöst och okunnigt

På Falu kommuns hemsida kan man läsa att kommunen byter logotyp genom att ersätta kommunvapnet med en ordbild där bokstaven A ersätts med figuren av en dalahäst. Vad står detta tilltag för? Handlar det om en designbyrå som lyckats förföra en vilsen kommunledning? Eller är det kanske en informatör som är angelägen om att göra ett synligt avtryck?

Förändringar av varumärken är allvarliga saker som man bör skynda långsamt med. Om Region Dalarna behöver en symbol att samlas kring och då väljer att byta ut bokstaven A i kommunnamnet mot figuren av en dalahäst, så är det en diskutabel sak i sig, men det finns ingen anledning för kommunerna att samtidigt göra sig av med det heraldiska kulturarvet. Det finns bland designbyråer och informatörer ofta en historielöshet och okunnighet om vilka värden man har att förvalta, när man skapar en ny grafisk profil för en myndighet eller kommun.

Det är förvånande att detta händer i just Dalarna, som för många svenskar förknippas med traditioner och en medvetenhet om kulturarvet. Här drev hembygdsrörelsen under krigsåren på och såg till att alla socknar fick heraldiska vapen. Många av dessa lever idag vidare i form av kommunvapen. Att Dalarnas kommuner på detta sätt ska göra sig av med sin egen historia, som i vissa fall har sina rötter i medeltiden, är obegripligt.

Riksarkivet har till uppgift att värna om det heraldiska kulturarvet, vilket ger mig anledning att formulera denna protest. Falun har ända sedan stadens tillkomst 1641 haft en symbol med ett koppartecken, vilket är naturligt för en ort som har koppargruvan att tacka för sin existens. Vapnets nuvarande form med tre koppartecken fastställdes 1932.

Jag bifogar en bild på några av Dalarnas vackra och symbolmättade vapen. Det är för mig och många andra som arbetar med grafisk design en gåta hur en kommun frivilligt kan ersätta dessa vapenbilder med dalahästtexter som sin symbol i den visuella kommunikationen. Döm själv!

Henrik Klackenberg

statsheraldiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel