Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Helt obegripligt agerande av Ludvika kommun

Att betala ersättning till personer i daglig verksamhet är idag en självklarhet i alla dalakommuner förutom Ludvika. Här har man av någon obegriplig anledning valt en helt egen linje och väljer aktivt att neka en av samhällets mest utsatta grupper en ersättning som alla andra ser som en självklarhet. Allt detta under leding av Socialdemokraterna. Man säger själv att man är medveten om att man ”inte är bäst i klassen” men trots att alla länskollegor och totalt 286 av landets 290 kommuner betalar ersättning väljer man aktivt att neka denna ersättning. Detta är helt obegripligt.

Argumenten för att avstå ersättningen har varierat över tid. När Vänsterpartiet lyfte frågan våren 2018 ville man inte införa en ersättning som man riskerar att behöva avveckla. Man pekade då på osäkerheten kring de statsbidrag som finns för kommunen att söka. Någon sådan osäkerhet finns dock inte. För den läskunnige framgår det av statsbudgeten att ersättningen från staten inte är tidsbestämd. Dessutom har reformen ett mycket starkt stöd i riksdagen. Det var en av få satsningar som överlevde högerns så kallade servettbudget.

När det argumentet inte längre höll efterlyste man istället en tydligare vägledning från staten. Nu kan man ju tycka att det är en rätt tydlig vägledning att i princip alla andra kommuner redan har ersättningen och att regeringen årligen satsar 350 miljoner på att kommunerna ska betala ut ersättningen. Om det inte vore vägledning nog så gavs Ludvikas socialdemokrater för en tid sedan en väldigt tydlig vägledning när deras egen partikamrat, socialminister Lena Hallengren i en interpellationsdebatt i riksdagen förtydligade vad hon och regeringen anser om Ludvikas agerande.

Ministern sade sig bland annat ha ”genuint svårt att förstå” hur man kan välja att inte använda tilldelade statsbidrag för att införa ersättningen och var tydlig med att hon och regeringen anser att Ludvika bör återinföra ersättningen.

Att en S-ledd kommun aktivt motverkar den egna regeringens reformer är anmärkningsvärt. Inför nämndens sammanträde den 18 december inkom även en skrivelse från bland Svenska Kyrkan, Attention och IFS med krav på återinförd ersättning. Vid sammanträdet begärde V att ersättningen återinförs men majoriteten sa åter nej.

Socialdemokraterna har ett ovärdigt och respektlöst synsätt när man aktivt väljer att förvägra ersättning till personer i daglig verksamhet. Det är självklart helt orimligt att en person nekas ersättning enbart på grund av att hen valt att bosätta sig i Ludvika kommun. Daglig verksamhet är en viktig sysselsättning och ger ett värde såväl i att vara behövd som att finnas i ett sammanhang och kunna tjäna sina egna pengar. Det är hög tid att majoriteten i Ludvika släpper prestigen och gör det enda rimliga och återinför habiliteringsersättningen.

Lars Handegard (V)

Oppositionsråd Ludvika kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel