Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Helt emot ny byggnation på platsen är knappt någon

 
Höghus på Åkerö
Visa alla artiklar

I Leksands kommunpolitik är det mesta upp-och-nervänt numera. I nära nog alla politiska frågor, inte minst om höghusen, går (S) märklig armkrok med alliansen (M-FP-KD-C). Centern är milslångt från det landsbygdsparti det förr hävdade sig vara och bara (V) och (BP) är i opposition.

I praktiken styr de högsta tjänstemännen som ofta och gärna talar om Leksand som stad, ett mål som likt 18000 blivande invånare tycks klart utstakat. I det perspektivet ses höghus som något självklart. Kritik i någon fråga bemöts av näringslivschefen Per Strid som kallar det ohämmat språkbruk när ord han inte gillar – exempelvis omdömeslöst, horribelt, beklagligt, galet med mera – används av kritikerna.

Just nu inventeras intressanta kulturinslag i Leksands byar. Befintlig litteratur av förre kommunantikvarien Roland Andersson ska uppdateras, men enbart i områden som anses riksintressanta. Åkerö by – aktuell för ett höghus – är inte med. Det deklarerade stadsarkitekten bestämt när inventeringens första del nyligen presenterades för en stor skara intresserade. Flera ville diskutera planerat höghus, men nej, då var det locket på!

Det här är mycket märkligt och motsägelsefullt. Småskalig befintlig intressant byggnation i byarna, som i mer än ett sekel skapat Leksands särprägel och lockat turister och folk utifrån att bosätta sig här, ska diskuteras. Däremot inte ett otroligt ifrågasatt stort borgliknande höghusbygge som vid södra brofästet och nära kommuncentrat Noret kan blir kvar i minst 100 år. Helt emot ny byggnation på platsen är knappt någon.

Prisbelönade arkitekten Gunnar Mattsson, som bland annat ritat Leksands kulturhus, tillbyggnad på Leksands kyrka och församlingshem, anser att höghuset kommer att bli en skamfläck i bygden. Den omfattande kritik som av många framförts i media har heller inte inte den varit nådig men har förbigåtts med stor tystnad. Den har i stort sett tigits ihjäl, i diktaturer en beprövad metod.

I planärendets inledning registrerades över 200 inlägg mot projektet. En lista med 800 namn emot räknades enbart som en röst. Knappt ett 30-tal var för.

KS har sagt ja till höghusförslaget och den 25 november ska KF ta beslut. Inför det kommer partipiskan säkert att vina. Eller vågar de förtroendevalda då att rösta enligt egen åsikt?

Nils Gunnar Storerkers

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel