Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hanson och Ludvigsson: Bygg konserthuset i kvarteret Posten

Kan Storck hålla fast vid 172 Mkr till Kristinehallen frågar Jens Runnberg på ledarsidan 5 maj i Falu kuriren. Vi tycker att Falu kommun ska släppa Kristinehallen och bygga ett nytt konserthus i kvarteret Posten med 250 ytterligare platser och till 15 Mkr lägre byggkostnad. Kristinehallens ursprungliga kompromisser kan aldrig byggas bort. Ett nytt konserthus ger yrkesmusikerna goda möjligheter att öva och repetera. En större publik kan avnjuta konserter med förstklassig akustik. Komma uppklädd och parkera eller angöra i källargaraget utan att påverkas av väder och vind. Umgås i pausen utan att behöva plöja sig fram.

Vi, arkitekterna Jack Hanson och Arne Ludvigsson, lämnade in ett medborgarförslag med ritningar och kostnadsuppskattning för mer än ett år sedan. Vi redovisade förslaget för kommunfullmäktige i Falun 12 september ifjol. Fullmäktige beslöt att överlämna vårt förslag till konserthus i kvarteret Posten till kommunstyrelsen för yttrande. Där ligger vårt förslag fortfarande. Med situationsplan, planlösningar, fasader, sektioner, perspektiv samt kostnadsuppskattning. Vårt förslag finns tillgängligt på Falu kommuns hemsida. Vad har hänt sedan vi presenterade vårt förslag för kommunfullmäktige? Senaste kostnadsberäkningen för om- och tillbyggnad av Kristinehallen är 172 Mkr. Alltså 15 Mkr högre än att bygga nytt i kvarteret Posten. Vårt förslag har 800 sittplatser mot Kristinehallens 550 sittplatser.

Om jag, Jack Hanson, som ritat Kristinehallen, fått frågan om att uppgradera Kristinehallen till ett nytt konserthus, hade jag svarat: Det går inte! Inte till rimliga kostnader. En konserthall har sina mått när den väl är byggd. Vill man ändra måste man ändra både längd, bredd och höjd. Det är en bister sanning. Dessutom är tomten trång och begränsar handlingsfriheten. Det går inte att tillskapa rationella och rymliga övningslokaler eller en foajé som fungerar för besökarna.

Bygg ett nytt konsterhus med 800 platser i kvarteret Posten. Vi har använt världens mest kända konsterhus, Musikverein i Wien, som förebild vad gäller proportioner för konsertsalen. Sedan 1975 har SVT sänt nyårskonserterna därifrån. Ett konserthus ska ligga centralt i förhållande till Faluns mittpunkt, Stora Torget. Vårt konserthus får direkt tillgänglighet för besökarna från Åsgatan. Parkeringsgaraget under konserthuset ger möjligheter för besökarna att komma torrskodda till konsterhuset med bil eller taxi. Parkeringsanläggningen rymmer 100 platser utöver nuvarande Postenparkering. Parkeringsgaraget under konserthuset är tänkt att ägas och förvaltas som en egen fastighet av något av parkeringsbolagen. Parkeringsgaragets byggkostnad på 93 Mkr hålls därför avskild från konserthusets kostnadsuppskattning. Men då är ju kvarteret Posten totalt ett dyrare alternativ ändå, säger någon. Nej säger vi. Kvarteret Posten kan inte bebyggas utan att parkeringsfrågan löses för centrum. Redan nu är parkeringsfrågan ansträngd i Falun. Utan fungerande besöksparkeringar kommer kommersiella verksamheter att ha stora svårigheter att överleva. Kunderna väljer att handla någon annanstans än i Falu centrum därför att de inte hittar en parkeringsplats. Vår lösning tillför 100 platser utöver dagens markparkering. Kvarteret Posten löser både konserthusfrågan och förbättrar parkeringsmöjligheterna i Falun.

Vi måste även tänka på vad som kan komma om några år. Nu heter vi Region Dalarna. Men vad händer om vi blir en större region genom sammanslagning med intilliggande regioner? Var kommer den nya regionen att ha sin symfoniorkester placerad? Var finns det bästa konserthuset? Dalarna måste i det läget redovisa ett starkt alternativ.

Avgörandet ligger i kommunstyrelsens kommande yttrande till kommunfullmäktige över vårt medborgarförslag till nytt konserthus i kvarteret Posten. Kristinehallen var redan från början en kompromiss mellan aula, sammanträdeslokal och musiksal. Kompromissen blir inte på något avgörande sätt bättre för att 172 Mkr satsas. Bygg nytt i kvarteret Posten och skapa ett konserthus för de kommande 100 åren!

Jack Hanson Arne Ludvigsson

arkitekt SAR/MSA arkitekt SAR/MSA

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel