Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Güclü Hedin: Blicka framåt!

De flesta reflekterar kanske inte över hur 1920-talet var avgörande för vårt lands historia. Det tål att påminnas om. Efter striden för allmän och lika rösträtt påbörjades folkhemsbygget – sakta och under motstånd från högern – men målmedvetet och revolutionerande för vanligt folk. Sverige gick från fattigt klassamhälle till en modern välfärdsnation. Tack vare tidigare generationers samhällsbygge lever många av oss liv som våra mor- och farföräldrar knappt kunde föreställa sig eller drömma om. Det ska vi vara oerhört stolta och tacksamma över.

Nu börjar ett nytt årtionde, ett nytt 20-tal. Men det ojämlika klassamhället finns fortfarande kvar. Det är upp till oss i Sverige att avgöra om vi har kraft att bekämpa ojämlikheten igen. Vi socialdemokrater vill att 2020-talet ska bli ett nytt kliv mot jämlikhet. Vi vill ta folkhemstanken in i nästa årtionde och bygga ett starkare samhälle – inte bara för att det är moraliskt rätt, utan också avgörande för att lyckas med nästan alla stora samhällsproblem som vi står inför.

För vi har aldrig kunnat lösa samhällsproblem på egen hand. Oavsett om det är klimatförändringarna, den organiserade brottsligheten, barnfattigdomen, segregationen, otryggheten på arbetsmarknaden, köerna i sjukvården, olikvärdigheten i skolan – eller ett mer delat samhälle. Det är känslan av ensamhet och maktlöshet inför samhällsutvecklingen som destruktiva krafter försöker underblåsa för att splittra, ställa människor, städer och orter mot varandra och vinna makt åt sig själva. Detta ska vi gemensamt stå emot. Vi socialdemokrater väljer en annan väg, vi visar vad vårt samhälle kan uträtta när vi arbetar tillsammans och när alla delar i vårt land håller ihop.

Det här årtiondet måste jämlikheten öka, klasskillnaderna minska, vårt gemensamma välstånd komma fler till del och välfärden stärkas.

Vårt socialdemokratiska projekt för 2020-talet är att bygga ett starkare samhälle där vi tar ansvar för varandra, för det samhälle tidigare generationer kämpat för och för en framtid som står sig starkt. Från norr till söder, på tvären och bredden, för dig och mig, hen eller den, gammal eller ung, landsbygd eller stad. För alla jag inte nämnt men som är en del av denna plats som vi alla kallar hem.

Roza Güclü Hedin (S)

Riksdagsledamot från Dalarna, Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel