Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ge individualisterna vad de vill ha - en skolavslutning där de slipper lyssna på andra

Slopa kyrkbesöket och använd istället ett offentligt rum, gärna utomhus, där ni kan mingla mellan grupperna och stanna upp den stund ni orkar, och således slippa lyssna på andras barn, rektorers tal och annat, som i kyrkan framstår som transportsträckor för er, skriver Katrina Fossmo.

Annons

TV: Hör Katrina Fossmo berätta varför hon vill slopa kyrkan på skolavslutningen

Så har vi genomlidit ännu en skolavslutning i Rättviks kyrka. Denna anrika lokal som är gjord för att rama in och förstärka högtidliga tillfällen för såväl församling som för enskilda besökare i livets alla skeden.

Men de som besöker kyrkan under skolavslutningarna är varken i behov avinramning eller att dela en upplevelse med övriga besökare utan tar tillfället i akt att skapa en marknadsplats där varje individ tar så mycket plats som möjligt både ljudligt och synligt.

Det är många barn och många klasser som ska upp och ner under oordnade former för att framföra en sång som endast de föräldrar som har anknytning till underhållarna verkar intresserade av. Övriga samtalar glatt med varandra om allehanda ting.

Flertal pappor uppträder med huvudbonad och ingen verkar ha en tanke på att respektera vare sig andra besökares önskemål att höra och se. Som bekant så gör barn inte som man säger utan som som de vuxna gör, så det är inte att begära att de ska kunna sitta och lyssna, vilket i sig är en konst för att kunna lära av andra.

Jo, jag är gammal, jag är född på femtiotalet och har förstås helt andra referenser än de föräldrar som i dag är tongivande. Men just därför är mitt förslag att, till nästa år, skapa en skolavslutning i linje med de individuella behov som verkar vara allenarådande i dag.

Slopa kyrkbesöket och använd istället ett offentligt rum, gärna utomhus, där ni kan mingla mellan grupperna och stanna upp den stund ni orkar, och således slippa lyssna på andras barn, rektorers tal och annat, som i kyrkan framstår som transportsträckor för er.

Jag vill ändå framföra ett stort tack till organisten, som bröt kaoset med ett helt fantastiskt intro till en av våra vackraste sommarpsalmer.

Katrina Fossmo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel