Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ge Borlängeborna underlagen innan beslut fattas

Borlänge hamnar under medel på alla parametrar utom arbetsmöjligheter

Borlänge är för extremt. KD har tidigare pekat på det orimliga i att vara den mest sjukskrivna arbetsgivaren i landet, eller att många år i rad legat bland de sista kommunerna i skolranking utförd av ett av fackförbunden. Nu sist när SCB undersöker kommuninvånarnas synpunkter på olika frågor, och Borlänge hamnar under medel på alla parametrar utom arbetsmöjligheter så är det verkligen inte bra. På en parameter, “upplevd trygghet” lyckas vår stad till och med komma sist i hela landet, igen!

Systematiskt kvalitetsarbete låter torrt, men det är vad som hjälper. Grunden det är en bra grundorsaksanalys. För att göra en sådan behövs en omvärldsbevakning och våra egna resultat, annars blir det inget underlag att göra analys på. SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) gör en sån med, Resultat inom Kommunens Kvalitet i Korthet, KKiK. Men Borlänge är en av mycket få kommuner som inte ens är med i den. Ridå.

Vi ser välfärdssveket och demokratiunderskottet

KD har gjort sin läxa, vi ser välfärdssveket och demokratiunderskottet. Vi har fler heltidspolitiker än jämförbara kommuner, och högre partibidrag. Utan att få bättre styrning och ledning. Det vill vi ändra på genom att städa trappan uppifrån. 33% på partibidraget och ta bort den politiskt tillsatta tjänstemannen som sköter (s)ociala medier och skriver debattartiklar åt socialdemokraterna. Minska mängden heltidspolitiker med två heltider och lägg en halva av det på oppositionen så spelplanen jämnas ut. Vi vill att kommunen sammanställer vilka kostnader vi har som inte är lagstyrda, likt det som skett i Västerås.

Det är bara att gå till Falun för att se skillnaden i tonalitet

En annan viktig funktion med att byta majoritet i Borlänge är att bryta kopplingen mellan kommunen och socialdemokraterna. Max Eskilsson tog den 8/7 upp i en ledare den kultur som gör att kommunikationen från kommunen påtagligt ofta ser ut som partipropaganda från det stora partiet. Det är bara att gå till Falun för att se skillnaden i tonalitet.

Det skall villigt erkännas att en sargad opposition i Borlänge är en del av det gått så här

Borlänge är den enda kommunen i Dalarna där medborgarna och andra än de som sitter i berörd nämnd får att del av underlag för beslut först efter mötet varit och besluten är fattade. Det är för dåligt. Det är även resultat av medvetna beslut, att hålla allmänheten utanför. Därför har vi motionerat om en förändring på den punkten, så fler borlängebor och andra kan vara med.

Det skall villigt erkännas att en sargad opposition i Borlänge är en del av det gått så här, men vi Kristdemokrater ser med tillförsikt fram emot att möta och diskuterar vägar framåt med alla valda partier för en ny ledning i Borlänge. Fri från socialdemokraterna, för ett mindre extremt Borlänge och ett nytt välfärdslöfte med mer frihet, ordning och transparens.

Jonas Hillerström, oppositionsledare KD Borlänge

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips