Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fysiskt regionfullmäktige till vilket pris som helst

REPLIK: Mikael Rosén (M) och Ulf Berg (M) fortsätter att med dårars envishet hävda att om Region Dalarna genomfört ett digitalt fullmäktige hade vi brutit mot kommunallagen (debattartikel 24/11).

Det är naturligtvis nys. Om alla partier är överens om att genomföra ett digitalt fullmäktige så är det klart att det är möjligt. Flera regioner har gjort så ett antal gånger under våren och hösten just för att undvika smittspridning. Det blir lite tradigt att räkna upp alla, men i vår storregion har Uppsala och Värmland gått över till digitala sammanträden, Region Stockholm hade förra veckan budgetfullmäktige digitalt och denna vecka genomför Västra Götaland ett tvådagars fullmäktige digitalt. Att inga jurister i dessa regioner skulle tryckt på stoppknappen om man bryter mot lagen förefaller otroligt.

Även om Folkhälsomyndigheten inte uttryckligen förbjudit oss att ha fullmäktige har man gått ut med tydliga riktlinjer om att man bör hålla avstånd och det gäller alla – även politiker. Man behöver bara titta på tv-utsändningen från fullmäktige för att se vad som hände när mötet var slut. Ledamöter började mingla runt i lokalen och alla förhållningsorder om att hålla avstånd var som bortblåsta. Munskydden, som skulle garantera att smitta inte spreds, användes fel. 

Vi är mitt i en pandemi, och har alla ett ansvar för att begränsa smittan. Att i det läget genomföra ett stort fysiskt möte, med såväl hotellövernattning som besök på restauranger, är inte bara en risk för ledamöterna, utan också ett exempel på dåligt föredöme. Det är respektlöst mot de invånare i Dalarna som försöker följa riktlinjerna, och det är respektlöst mot den personal i vården som arbetat hårt under lång tid och flera gånger vädjat till oss alla om att vi måste hjälpas åt. 

Alla partier i fullmäktige hade kommit överens om att ha ett fysiskt fullmäktige med halva antalet ledamöter. Det gjorde vi för några veckor sedan innan Folkhälsomyndigheten införde hårdare restriktioner. Men mitt i en pandemi kan förutsättningarna ändras snabbt när smittspridningen ökar, och det måste också vi politiker vara beredda på. Västmanland som var i samma situation som Dalarna sköt upp sitt fullmäktige några dagar så att man skulle hinna ordna förutsättningar för att ha ett möte som var säkert. Den möjligheten hade funnits också för Dalarna om viljan och krismedvetenheten hade funnits.

Vi som representerar Socialdemokraterna och Vänsterpartiet beklagar djupt att vi inte kunde delta i regionfullmäktige utan att bryta mot Folkhälsomyndighetens riktlinjer och att vi därmed inte fick möjlighet att presentera våra budgetförslag som bägge innehöll väsentligt större budget för hälso- och sjukvården. Men i slutändan var det bara vi som tog ansvar. Att det blågröna styret inte ens mitt en pandemi kunde lägga prestigen åt sidan för att försöka hitta en gemensam, coronasäker, lösning är väldigt oroande.

Maja Gilbert Westholm (V), oppositionsråd

Elin Norén (S), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel