Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fysisk aktivitet är bra för skolresultaten och integrationen – Unga i Dalarna måste aktiveras

I april 2018 kom rapporten ”Samling för social hållbarhet i Dalarna” som sammanställts av Region Dalarna. Rapporten belyser bland annat en utredning från 2014: ”Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg” som Göteborgs stad har gjort. I den listas 36 förslag för att ge barn och unga goda förutsättningar under uppväxten.

Och idrottsrörelsen kan göra insatser inom elva av dessa områden!

Det råder fullständig samsyn om vikten av att barn och ungdomar ges goda möjligheter till fysisk aktivitet. Det är bra för välbefinnandet, folkhälsan, integrationen och skolresultaten.

Men i dag är det endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna som når den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet, det vill säga 60 minuter per dag. Vi behöver särskilt jobba för att aktivera de 20 procent barn och unga som i dag inte rör på sig alls.

Rörelse – helst tillsammans med andra – ger en rad positiva effekter, både för den enskilde och för samhället. Med bättre kondition ökar bland annat chanserna att kunna tillgodogöra sig ny kunskap och lyckas väl i skolan. Vi menar därför att det är viktigt att lägga grunden för bra vanor tidigt i livet.

Det finns mycket forskning som beskriver sambanden mellan hälsa, utbildningsnivå och lön. Ju lägre utbildningsnivå och ju mindre du får i lön, desto kortare tid förväntas du leva. Dessutom påverkas livskvaliteten under din livstid.

Att klara av skolan och gå ut gymnasiet med en examen är den åtgärd som har störst betydelse för din framtida folkhälsa. Dalarna har en negativ trend med vikande skolresultat och många som hoppar av gymnasiet. Vi inom Dalaidrotten vill arbeta aktivt med insatser från tidig ålder för att motverka detta.

Utifrån vår verksamhetsplan 2018-2019 ska vi bland annat:

• Prioritera insatser till ekonomiskt utsatta områden, personer med funktionsvariation, de som har bristande ekonomiska förutsättningar, äldre och att få fler flickor att röra på sig.

• Medverka till utbyggnaden av fler näridrottsplatser i kommunerna.

• Starta upp Fritidsbanker där idrottsutrustning lånas ut kostnadsfritt.

• Starta fler skolidrottsföreningar så att fler barn och unga att röra på sig efter skoltid.

Mer än hälften av länets befolkning är med i en idrottsförening - tillsammans kan vi göra skillnad!

Peter Berglund, distriktsidrottschef, Dalarnas Idrottsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel