Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fyra partier tog ansvar

Det är snart ett år sedan Sverige äntligen fick en regering på plats. Tack vare att fyra partier tog ansvar och bröt blockpolitiken har vårt land nu ett stabilt styre som tar Sverige framåt.

Under det år som gått har regeringen lagt fram flera reformer som bygger Sverige starkare. En välfärdskommission har tillsatts för att säkra framtidens välfärd. En bred överenskommelse med 34 punkter har slutits för att bekämpa gängkriminaliteten och dess orsaker. Arbetet för 10 000 fler polisanställda till 2024 har fortsatt, resurserna till polismyndigheten är större än någonsin och under 2019 har 1100 poliser anställts. För mer tillgänglig vård och kortare köer har Sveriges regioner fått ytterligare tillskott på 9,4 miljarder kronor. Arbetet för att hela landet ska växa förstärks med ett mer rättvist utjämningssystem, fler servicekontor och investeringsstöd för hyresrätter med rimlig hyra i hela landet.

Vid årsskiftet börjar också den första budgeten med januariavtalet som grund att gälla. Efter att M, SD och KD drev igenom 20 miljarder i sänkt skatt, innan en ny regering ens var på plats, byter vi nu riktning och ökar resurserna till välfärden. De generella statsbidragen till kommuner och landsting ökar med fem miljarder utöver de 35 miljarder som regeringen förstärkte välfärden med under förra mandatperioden. För Ludvika innebär det drygt 9 miljoner och för Region Dalarna 42 miljoner mer 2020. Nästa år förbättras också ekonomin för pensionärer. Den pensionärsskatt som infördes under Reinfeldt-åren avskaffas och garantipensionen och bostadstillägget höjs för 675 000 pensionärer i hela landet.

Vid årsskiftet träder många viktiga lagar träder i kraft. Till exempel får polisen möjlighet till hemlig dataavläsning och mer kameraövervakning för att bättre kunna bekämpa den grova gängkriminalitet som vi sett fruktansvärda exempel på under året.

Allt detta är möjligt tack vare att fyra partier i ett komplicerat parlamentariskt läge tog ansvar genom att förhandla och kompromissa för att bryta blockpolitiken. En kompromiss är en kompromiss och visst finns det sådant som vi socialdemokrater inte hade genomfört om vi hade haft egen majoritet. Men vi kan också genomföra mycket av det som vi lovade väljarna i valet.

Maria Strömkvist, riksdagsledamot för Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel