Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fredricsson (S) har fel – fokus ligger på en likvärdig skola och inte ekonomi

Replik: Berit Fredricsson (S), andra vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Falun skriver i en debattartikel om kommunens skolstruktur.

Den föreslagna förändringen av skolan lägger i första hand fokus på möjligheten att rekrytera lärare och att på så sätt främja skolans kvalité, barnens trivsel och utveckling – alltså inte i första hand på ekonomi, som Fredricsson påstår.

Visst är det bra att Falu kommun växer och att kommunen är mån om att ge barn, oavsett om de växer upp på landsbygden eller i stan, en god uppväxtmiljö. Hög prioritet är dock att se till att skolan, förskolan och den värld som omger dessa har bästa möjliga kvalité.

Av Fredricssons artikel får man intrycket att samtliga skolor på landsbygden i Falu kommun ska läggas ner – så är inte fallet. De skolor som har tillräckligt många elever och som kan utvecklas genom att sammanföras med mindre skolor ska vara kvar. Då får skolorna ett elevantal som ger varje elev möjlighet att hitta kamrater från ett större urval. Då blir det också lättare att rekrytera lärare och kollegiet kommer att bestå av flera lärare som i sin tur kan arbeta i lag. Det främjar kvalitén i samtliga skolor.

En bra skola ökar Falu kommuns attraktionskraft. Kvalitén i landet och i kommunernas skolor såväl som förskolor ska vara likvärdig.

Inger Strandmark (L)

Maud Pettersson (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel