Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Försäljningarna skapar ett tillfälligt kapital

Det är något märkligt med det politiska debattklimatet i Ludvika. Genom åren har Hyresgästföreningen mött många kommunpolitiska företrädare och beslutsfattare i Dalarnas kommuner för att diskutera kommunernas bostadspolitiska frågor. I samtliga fall bär vi med oss bilden av en konstruktiv debatt med stort mått av respekt från båda parter. Men när vi väcker politisk diskussion kring frågan om försäljningar från Ludvikahem möts vi av något helt annat.

När vi går ut med information om vad försäljningar kan innebära och vad vi tycker i frågan anklagas vi för skräckpropaganda. I radio ondgör sig lokala företrädare för moderaterna – inte över vår inställning i sakfrågan – utan att vi sprider vår uppfattning till Ludvikahems hyresgäster.

Och när vi bjuder in till öppen debatt väljer Ludvikahems styrelseordförande att i synbar okunskap blanda ihop sakfrågans olika aspekter i syfte att kunna angripa oss med beskyllningar om falska anspelningar. Hans vice ordförande är inte sen att haka på, men då inte med kritik ens i närheten av sakfrågorna som diskuteras utan med lösa insinuationer om vår verksamhet och de intressen vi företräder. Som grädde på moset kommer Jens Runnberg på ledarsidan i DT lördagen den 25 januari med rena osanningar om var Hyresgästföreningens står i fråga om bostadsmarknadens utveckling och behov av nybyggnation.

Sanningen är att Hyresgästföreningen arbetar hårt på alla nivåer för nybyggnation av hyresrätter och för en konstruktiv långsiktigt social hållbar utveckling på bostadsmarknaden. För flertalet Dalakommuner omsätts det i konstruktiva diskussioner i och mellan förhandlingar med bostadsföretagen, väl manifesterade i att så gott som alla nyproducerade hyresrätter i länet har sina hyror och villkor fastställda i förhandlingsuppgörelser med oss på premisser som både vi och företagen funnit godtagbara. Men vi ser samtidigt åtskilliga kommuner där debatten om att sälja, för att ha råd med underhåll och för finansiering av nybyggnation, tar fart. Ofta baseras dessa mer på politiska floskler om vad som påstås nödvändigt än faktisk analys av behov och konsekvenser.

I de fall där försäljningar genomförts är samma bild återkommande – försäljningarna skapar ett tillfälligt kapital, men försämrar långsiktigt företagens förmåga att generera stabila resultat som är nödvändiga för bibehållen investeringsstyrka över tid. I flera fall har dessutom reavinsterna från försäljningar delats ut till kommunen och kommer på så sätt inte bostadsföretagen till gagn, detta trots löften från kommunpolitiken att så absolut inte skulle ske.

Med Ludvikahem har vi en mycket god dialog med företagets ledning kring dess investeringsbehov, vilket mynnat ut i ett förhandlat avtal som säkerställer finansiering av nödvändigt underhåll för de kommande åren utan behov av upplåning eller försäljning av en enda lägenhet. På motsvarande sätt kan vi skapa långsiktiga lösningar för finansiering av nybyggnation i allmännyttig regi, men det bygger på att företaget i grunden får behålla sin nuvarande storlek och styrka.

Vi välkomnar en fortsatt konstruktiv och respektfull debatt i sakfrågorna kring försäljningar av lägenheter från Ludvikahem. Vi har hittills fått propåer om detta från Kommunistpartiet och Centerpartiets företrädare och vi väntar oss även att övriga partier sällar sig till en mer sansad diskussion. För hyresgästerna, för bostadsmarknaden, för Ludvika och för framtiden.

Marcus Kjellin

Förhandlingsstrateg

Hyresgästföreningen region Mitt

Bo Fremén

Ordförande

Hyresgästföreningen i Ludvika

Svar direkt: Jag hyser inga tvivel om att Hyresgästföreningen kommer att ha samsyn med det otäcka Kommunistpartiet om Ludvikas framtid, men tror att det blir värre med Centerpartiet. Mönstret går igen i hela Dalarna – det är verkligen inget särskilt med debatten i Ludvika. När Borlänge kommun (S) byggde 110 lägenheter, utan att ha frigjort handlingsutrymme genom en utförsäljning, i Lisselhagen häromåret förklarade Kjellin också att projektet inte var vad Borlänge behövde. Varenda lägenhet blev uthyrd. Hyresgästföreningen är en våt filt över Dalakommuner som vill ha stadsutveckling och inflyttare.

Jens Runnberg

Politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel