Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Försäkringskassans arbetssätt borde ifrågasättas

I DT 24 september publicerades en lång debattartikel med rubriken "Skäll inte på oss anställda" från styrelsen för Fackförbundet ST inom Försäkringskassan.

Artikeln försvarar Försäkringskassans personal, och anser att man som sjuk inte borde blir upprörd på handläggarna utan i stället ifrågasätta regering och politiker som har tagit besluten som handläggarna arbetar efter.

Jag har väldigt lång erfarenhet som kronisk sjuk med minimal pension på grund av Försäkringskassans felaktiga bedömningar. Jag fick inte ens bli sjukskriven för att handläggaren inte kunde tolka intyget rätt. Jag fick aldrig möjlighet till samtal med handläggaren för att rätta till felen. Feltolkade underlag sändes till Försäkringskassans medicinska rådgivare, som aldrig träffar den sjuke. Hen gjorde fel bedömning på grund av Försäkringskassans egna feltolkningar, och så sändes felaktiga underlag runt till Försäkringskassans specialenheter, som gjorde avslag på grund av fel i handläggningen eftersom felen aldrig ströks eller rättades. I hela handläggningsprocessen var jag bara ett personnummer för personalen. 

Jag lyckades få rätt i Förvaltningsdomstolen två gånger, men så hittade Försäkringskassans processförare (juridisk kunnig person) på att jag hade arbetat under sjukskrivning (vilket är ett lagbrott), och direkt fick jag avslag i Kammarrätten och Försäkringskassan hade vunnit målet.

Ingen för den sjukes talan vid domstolsförhandlingar, för den sjuke får själv inte närvara. Svenskt domstolsväsen är inte rättssäkert.

Jag tror inte att politiker eller regering har insikt i att Försäkringskassans arbetssätt kan vara på detta vis, och förmodligen är jag inget undantag. Tjänstemannaansvaret är borttaget sedan många år.

De som får betala för Försäkringskassans dåliga handläggning är jag och många andra som har fått ta konsekvenserna av felaktiga handläggningar och beslut. Att som sjuk klara av att överklaga till Förvaltningsdomstol är praktiskt taget omöjligt för då måste man vara både juridiskt och medicinskt kunnig samt känna till Försäkringskassans aktuella arbetssätt.

Vem kontrollerar att Försäkringskassans personal gör rätt? I fall jag exempelvis går ut i tidningen och berättar, så skyller alltid Försäkringskassan på att de inte får uttala sig i enskilda ärenden. Det är inte konstigt om sjuka blir upprörda som inte får möjlighet till dialog med Försäkringskassan, och därmed inte får det stöd som sjukförsäkringssystemet är till för.

Hur många av Försäkringskassans anställda har själva erfarenhet av att ha varit långtidssjuka och få avslag på sin sjukersättning?  Har vi inte råd att ta hand om sjuka i dagens Sverige?

Vad ska man egentligen med läkarintyg till? Försäkringskassan tolkar ändå som dom vill. 

Kent och Christina Börjesson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel