Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Försäkringskassan måste bestämma sig; antingen lita på läkarens bedömning - eller ta över hela ansvaret själv

Vi har förståelse för att Försäkringskassan är en myndighet vars verksamhet regleras av juridik och lagstiftning. Men även myndigheter bör kunna utvärderas och utvecklas. Vem ska egentligen bedöma patientens arbetsförmåga? Det skriver bland andra Gunnar Svärd och Daniel Svedin från Distriktsläkarföreningen i Dalarna.

Försäkringskassan är en myndighet som på sista tiden fått utstå en hel del kritik i media. Både patienter och intygsskrivande läkare uttrycker frustration över ärenden där försäkringskassans handläggare avslår rätten till sjukpenning. Känslan är att dessa ärenden sedan slutet av 2016 blivit påtagligt fler, och den som i slutändan hamnar i kläm är alltid patienten.

Intygsskrivandet upplevs mer och mer som en börda vilket påverkar distriktsläkarens vardag negativt - mer administration och mindre patientkontakt. Den långtidssjukskrivna arbetslösa patienten bedöms ha arbetsförmåga av FK och hänvisas till arbetsförmedlingen som bedömer att patienten inte klarar av att arbeta på grund av nedsatt arbetsförmåga. Vi anmodas då inkomma med nytt intyg.

Det här är en hopplös byråkrati som tar alltför mycket tid från det direkta patientarbetet. Vi i Dalarnas distriktsläkarförenings styrelse är bekymrade över denna utveckling. I stället för att sätta patientensbehandling och rehabilitering i fokus så verkar det vara viktigare att statistiskt sänka sjukskrivningstalen.

När Försäkringskassan plötsligt, utan förvarning, avslår patientens rätt till sjukpenning, trots att de rehabiliterats med god prognos, så verkar det saknas långsiktighet och sunt förnuft i bedömningen. Ingen människa vill eller kan rehabiliteras under sådana otrygga socioekonomiska förutsättningar.

Vi läkare har i första hand medicinsk utbildning. Vi är inte utbildade att göra arbetsförmågebedömningar mot normalt förekommande arbetsuppgifter, ett begrepp som för övrigt är svårt att förhålla sig till.

Vi har förståelse för att Försäkringskassan är en myndighet vars verksamhet regleras av juridik och lagstiftning. Men även myndigheter bör kunna utvärderas och utvecklas. Vem ska egentligen bedöma patientens arbetsförmåga?

I vår framtidsvision ser vi ett tydligt behov av att förbättra kontakten mellan försäkringskassan och sjukvården. Kanske måste också Försäkringskassan ge handläggarna medicinsk grundutbildning? Vi tror också att Försäkringskassan aktivt måste göra ett vägval. Antingen väljer myndigheten att lita på läkarens bedömning av individens arbetsförmåga eller så väljer man att ansvara för den bedömningen själva.

Distriktsläkarföreningen i Dalarna: Gunnar Svärd, Daniel Svedin, Nadja Schuten-Huitink, Hisham Al-Sabtti, Mirja Waldenström, Åsa Öhman.

REPLIK: INSÄNDARE: Försäkringskassan borde fråga "hur sjuk är du?" inte "hur mycket kan du arbeta?"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel