Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Förnyelse och företagande skapar trygghet

Tony Björk och Rikard Rudolfsson frågar efter hur Centerpartiet vill öka tryggheten på arbetsmarknaden. Svaret är: förnyelse och stärkt företagande!

Den bästa garanten för långsiktig trygghet är förmågan att tänka nytt utifrån hur omvärlden förändras. Möjligheterna till omställning både för företagare och anställda måste stärkas. Ett exempel är att ändra skattereglerna så att investeringar i nya småföretag blir mer gynnsamt.

Vi ser, till skillnad från Björk och Rudolfsson, RUT-avdraget som ett mycket bra sätt att skapa jobb där det krävs skicklighet men inte lång utbildning. För många äldre som behöver hjälp är RUT-tjänsterna en bättre lösning än att anlita kommunens hemtjänst.

När det gäller arbetsmarknaden måste vi ge förutsättningar för företag att utvecklas och vara lönsamma om vi ska ha jobb i framtiden. Det privata näringslivet måste vara större än den offentliga sektorn om vi skall få in de skatter som behövs för välfärden. Arbetstagare måste kunna vidareutbilda sig för att utvecklas i sitt yrke eller för att byta jobb utifrån de behov som finns på arbetsmarknaden.

Centerpartiet förespråkar några grundläggande principer:

* Ett bra näringslivsklimat som gynnar goda entreprenörer kombinerat med lagar som stoppar oseriösa företag.

* En arbetsmiljölagstiftning och ett arbetsmiljöarbete som inte bara ser till att du inte blir sjuk av jobbet utan som också hjälper dig att vara frisk.

* Jämställdhetsperspektivet måste bli tydligare i arbetsmiljöfrågorna.

* Ökade möjligheter till kompetensutveckling. Det ska även vara lättare att komplettera sina studier eller satsa på yrkesinriktade utbildningar senare i yrkeslivet.

* Ett fungerande system för att matcha och stärka arbetssökande utifrån efterfrågan på arbetskraft

Karin Örjes (C)

Kommunalråd

Klas Hedlund (C)

Vice ordförande i Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel