Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förmynderiet har nått en ny nivå - politiker måste sluta leka föräldrar till vuxna människor

Annons

Idag måndag träder den nya lagstiftningen om nationellt rökförbud på uteserveringar i kraft. En lagstiftning som det rödgröna blocket tillsammans med passivt stöd av Sverigedemokraterna och Liberalerna röstade för. En lag som osar populism och förmynderi.

På måndag blir Sverige och Dalarna ännu mer styrda av politikers vilja att agera föräldrar hos den myndiga befolkningen. Att vissa politiker försöker kontrollera och tillsätta förbud är inget nytt. Men detta förslag får mig att häpna - givet omfattningen av förbudet.

Rimligtvis borde restauranger och krögare få tillsätta sina egna regler på dess uteserveringar. Äganderätten bör gå före regeringens vilja att kontrollera människor.

Idag finns det många restauranger som erbjuder vattenpipa som affärsidé. Dessa kommer nu att behöva stängas. Lagen innefattar även E-cigaretter och vattenpipa - lagen är alltså ett förbud mot att förånga något i praktiken.

Det borde givetvis vara upp till varje myndig person huruvida man väljer att röka eller inte. Att politiker ska avgöra vad en enskild människa väljer att göra är fel. Individers möjlighet att bestämma över sin egen kropp måste värnas.

Marknaden har redan löst problemet som man försöker framhäva i denna lagstiftning. Många restauranger i Dalarna har klara regler vad som gäller. Vissa restauranger väljer att ha ett område på uteserveringen där det är fritt fram att röka, andra inte. Detta utan att statens inblandning.

Lagen kommer endast att bli ett problem för ordningsvakter, krögare och polis. Att människor istället ska behöva gå ut på gatan kommer att leda till mer nedskräpning, oroligheter och dålig kontroll för ordningsvakterna.

Förmynderiet har i och med rökförbudet nått en ny nivå. Politiker måste sluta leka föräldrar till vuxna människor.

Hugo Abrahamsson, Distriktsordförande MUF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel