Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Förlustaffär utbilda sig till yrke i hälso- och sjukvården – bryt den negativa spiralen och satsa på medarbetarna

Det behöver inte vara svårt att bemanna hälso- och sjukvården. I en tid där vetenskapliga framsteg ställer nya krav på hälso- och sjukvårdens arbetssätt är medarbetarna viktigare än någonsin. Naturvetarna utmanar Region Dalarna att gå före och erbjuda rimliga löner, god arbetsmiljö och möjligheter till utveckling.

Regionerna har svårt att klara bemanningen. Ett exempel är Region Dalarnas försök att rekrytera dietister. Idag är 7 tjänster vakanta. En allvarlig situation som får konsekvenser för medborgare i regionen såväl som för arbetsmiljön.

Att medarbetare i en verksamhet vars själva syfte är att öka hälsan arbetar sig sjuka är ohållbart. Allt fler dietister funderar på att lösa sin situation genom att byta arbete eller gå ner i arbetstid, vilket skulle öka arbetsbelastningen och försämra arbetsmiljön än mer. En negativ spiral, som måste brytas.

När det är en ren förlustaffär att utbilda sig till ett yrke inom hälso- och sjukvården räcker det inte med att öka antalet utbildningsplatser. Livslönen för biomedicinska analytiker och dietister är många gånger lägre än för individer som istället valt att börja arbeta direkt efter gymnasiet.

Naturvetarna anser att det ska löna sig att ta ansvar för patienterna och utveckla nya arbetssätt för att fullt ut kunna dra nytta av de möjligheter som skapas av medicinska och tekniska framsteg. Det är andemeningen i de avtal vi som förbund ställt oss bakom. Idag har vi individuell lönesättning, men lönespridningen är på tok för liten liksom de resurser som avsätts för att åstadkomma en god lönestruktur.

Hälso- och sjukvårdens problem med kompetensförsörjningen är till stor del en förtroendekris. Det är inte viljan att göra verklig skillnad för var och en som är eller riskerar att bli sjuk som saknas bland medarbetarna. Det är tron på att det som medarbetare är möjligt att påverka förutsättningarna för arbetet som saknas.

Den bästa investering Region Dalarna kan göra för att du som medborgare ska få en god hälso- och sjukvård är att satsa på medarbetarna. Det som krävs kan sammanfattas i 7 punkter:

Ge ansvar och använd kompetensen rätt.

Bredda rekryteringen, så att det finns många vägar in till ett arbete inom vården.

Skapa bättre arbetsmiljö med individanpassade anställningsvillkor, så att fler både vill, kan och får arbeta mer.

Utveckla verksamheten och medarbetarna genom att i samarbete med lärosätena få till stånd breda karriärutvecklingsprogram samt ökade satsningar på forskning och utveckling.

Satsa på dialogen mellan medarbetare och chef genom att stärka cheferna.

Se till att det är ekonomiskt hållbart att utbilda sig till ett yrke inom vården.

Tillämpa löneavtalet, så att det i större utsträckning lönar sig för medarbetare att ta ansvar och uppvisa resultat som för verksamheten framåt.

Per Klingbjer, förbundsdirektör Naturvetarna

Sara Lundgren, ordförande Naturvetarföreningen i Region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel