Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: För nejsägarna kommer Rättvik alltid vara fel vik

 
Sjöbodsprojektet i Rättvik
Visa alla artiklar

Tre personer, som samtliga själva undertecknat med titeln ”före detta” har besvärat sig här på debattplats över mitt stöd till den fantastiska idén om sjöbodar vid Siljans strand i Rättvik. Man kunde tycka att det borde finnas någon bortre gräns för hur långt ifrån sanningen man kan sväva iväg i ett debattinlägg, men inlägget från nejsägarna bevisar tyvärr motsatsen.

Det mest oärliga och graverande är påståendet om att det rör sig om den sista biten offentligt tillgänglig strand längs Siljan, som nu riskerar bebyggelse. Det är ett påstående så långt från verkligheten att knappt en rysk trollfabrik hade vågat sig på ett sådant påstående. Men låt mig ändå bemöta det i sak. Man får nog resa genom Rättvik med ögonbindel för att inte slås av hur stor del av de centrala delarna av staden som har närhet till en offentlig och tillgänglig strandlinje. I Rättvik ligger nämligen Siljans kanske bästa badstrand mitt i centrum. Som om det inte vore nog bjuder den också på en av världens längsta insjöbryggor, som även den är offentlig och tillgänglig för allmänheten.

Av alla argument man kan hitta på mot projektet sjöstad Rättvik väljer man en intellektuellt helt undermålig argumentation när man försöker påstå att det skulle saknas offentlig tillgänglighet till Siljan i Rättvik. När hela staden vetter mot en badstrand utan privata hemfridszoner är det knappast ett problem att man i utkanten av staden vill bygga några sjöbodar, som även dessa ska ha en allmän brygga.

Därefter följer ett sammelsurium av argument mot sjöbodarnas vara som väl i bästa fall får anses hålla ungefär samma verkshöjd som påståendet om Siljans sista orörda strand och som dessutom är helt motstridiga. Å ena sidan ska träden stå kvar. Å andra sidan ska området röjas upp och bli tillgängligt för allmänheten. Å den tredje sidan ska det byggas ett dubbelspår längs ”Siljans sista orörda strand”.

Hus med allmänna bryggor anses hindra allmänhetens tillgänglighet, men ett till järnvägsspår med tillträdesförbud längs hela stranden är däremot en god idé enligt debattörerna. Den kognitiva dissonansen är total.

Det står naturligtvis var och en fritt att anföra precis vilka argument man vill för att motsätta sig utveckling och byggande. Det är däremot viktigt att våra förvaltningsmyndigheter inte tar intryck av rena osakligheter. Länsstyrelsen bör helt enkelt inte ge vika för subjektiva känsloargument, utan har att tillämpa lagstiftning och verka för att utvecklingen i Dalarna blir så god som möjligt.

I det initiala yttrande som kommit från länsstyrelsen till Rättviks kommun framförs dock just subjektiva känsloargument, så som exempelvis att det skulle vara tveksamt om allmänheten känner sig lockad av att beträda en tre meter bred offentlig brygga enbart på grund av att den ligger i nära anslutning till privatbostadshus. Den typen av antaganden och gissningar torde knappast ankomma på länsstyrelsen att ägna sig åt.

Carl-Oskar Bohlin (M)

Riksdagsledamot på Dalabänken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel