Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Folket på landsbygden behöver inte bara pengar, utan även kultur!

Under de senaste veckorna har vi kunnat följa debatten i media kring försök och förändringar som ska göra livet på gles- och landsbygden bättre. Där skattereformer ska få befolkningen på vissa av våra minst bebodda delar av landet att stanna kvar, och fortsätta leva. Men vad är det mer än rena pengar i fickan som kan få folk att vilja bo kvar utanför landets större städer? Jo, tillgången till en meningsfull fritid, ett utbyte av tankar och idéer och en känsla av att tillhöra en gemenskap och ett sammanhang. Här spelar Sveriges länsteatrar en viktig och avgörande roll.

Våra länsteatrar producerar professionell och högkvalitativ scenkonst som utgår ifrån regionerna där de finns och från de människor som bor där. Vi vet också att våra länsteatrar bidrar med så mycket mer än det konstnärliga egenvärdet. Sveriges länsteatrar bidrar till att skapa attraktiva orter och boplatser, dit folk är villiga att flytta. Länsteatrarna skapar mervärden som stimulerar företagande, hälsa och välmående, turism samt tolerans oss människor emellan.

Satsningen som sker i den nyligen lagda statsbudgeten kommer inte att förbättra villkoren för länsteatrarna utan ställer krav på att regionen och kommunerna lägger in ytterligare medel till länsteatrarna för att verksamheten ska kunna bedrivas på en rimlig nivå. Det är inte billigt att driva en teater. Beslutsfattare behöver förstå de förutsättningar som krävs. Hösten 2019 ser vi att ett par regioner satsar på sina länsteatrar. Vi ser det hos Byteatern Kalmar och hos Regionteater Blekinge Kronoberg. I Skellefteå satsar man och bygger ett nytt kulturhus, där Västerbottensteatern ska inhysas. Detta kan ske tack vare att både kommunala och regionala politiker har förstått värdet av en stark och välmående länsteater i regionen.

De senaste åren har Dalateatern, Musik i Dalarna och Magasinet kraftsamlat, samarbetat och gemensamt levererat tre stora publiksuccéer i Falun; Spelman på taket 2011, Oliver! 2014 och nu senast Sweeney Todd, våren 2019. Dalarna är en region med både en länsteater och en sinfonietta – och båda har sin utgångspunkt och hemvist i Falun där även Magasinet finns, en fantastisk kulturbyggnad och samarbetspart. Vilken betydelse tycker politikerna i Falun att detta har för bygden? Vad är det värt? Det kanske räcker med ett tomtebloss vart 3/4 år? Påstår man att kulturen är viktig behöver det synas i handling, inte bara i retorik. Då krävs det att man i sin kulturambition ser möjligheterna, förstår utmaningarna och skapar långsiktiga förutsättningar för kulturinstitutionerna i Falun.

Håkan Frank, ordförande (m) Stiftelsen Länsteatern i Dalarna

Lisa Hugoson, teaterchef Dalateatern

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel