Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fler unga måste få chansen att driva UF-företag

Vi går nu igenom en av de värsta kriser i modern historia och näringslivet blöder ur djupa sår. Och när näringslivet blöder så gör även samhället det. För det är näringslivet som genererar skatt till offentlig sektor och som skapar arbetstillfällen och välfärd. Nu ser vi hur mycket rasar, arbetslösheten ökar och företag som nyss var välmående och där människor jobbade inte finns längre.

Det har aldrig varit så viktigt som nu att satsa på framtiden. Att satsa på våra unga. Att ge dem verktyg för att på bästa sätt vara rustade för vuxenlivet men även kunna se en möjlig framtid som företagare. För vem ska starta framtidens företag och generera skatt, arbeten och tillväxt om inte våra unga?

Alla vill vi ha välfärd, en hög standard, skyddsnät som fångar oss om vi faller, en sjuk- och äldrevård i toppklass och en skola som ger våra barn den bästa utbildningen och det kostar pengar. Pengar som vi alla betalar genom skatt. Och för att vi ska kunna betala skatt så behöver vi företag som generar dom pengarna. Som skapar tillväxt och arbetstillfällen. Och för att vi ska få nya företag måste vi utbilda våra blivande företagare.

Ung Företagsamhet har i 101 år utbildat unga i att träna sina förmågor inom entreprenörskap och att hitta sitt driv. Det vi gör fungerar och det har vi forskningsresultat som visar. Trots det så erbjuds vår utbildning bara till cirka 30 procent av Dalarnas gymnasielever. 70 procent får inte chansen och det måste det bli en ändring på nu.

Tänk om alla fick möjligheten att lära sig driva företag på gymnasiet. Skulle vi få fler som vill starta företag? Skulle företagen som startas bli mer livskraftiga och kunna anställa fler? Det är jag helt säker på för övning ger färdighet. Det man tränar på blir man bra på helt enkelt.

Ung Företagsamhet i Dalarna är en ideell och partipolitiskt obunden förening med ett enda mål och det är att skapa förutsättningar för våra unga och därigenom skapa tillväxt i Dalarna. Vi vet att inte alla vare sig blir eller bör bli företagare men att vi kommer att behöva fler som har goda förutsättningar att bli det – och det kan vi erbjuda om vi bara får. Så låt oss göra det. Låt 30 procent bli 100 procent.

Thomas Agneteg

Regionchef Ung Företagsamhet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel