Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fler fritidsgårdar skulle minska kriminaliteten

Det borde finnas fler fritidsgårdar runt om kring Sverige för att det minskar kriminaliteten. Det finns många ungdomar som inte vet vad de ska göra på sin fritid och det kan leda till att barn börjar med kriminella aktiviteter som att klottra.

1931 öppnades den första fritidsgården i Stockholm för att folk var arbetslösa och skapade oro på gatorna i Stockholm och något år senare i så öppnades en fritidsgård i Göteborg.

Under 1970-talet startades de första fritidsledarutbildningarna och fritidsgårdarnas arbete mot droger blev centralt för verksamheten. I början av 1980-talet fanns det fritidsgårdar i varje svensk kommun och det gjorde så att fler och fler började vara på fritidsgårdar och man såg att kriminaliteten hade minskat på gatorna. Fritidsgårdarna fyllde ett gott syfte.

Det är bara cirka tre procent av ungdomar mellan 16–25 som besöker en fritidsgård veckovis, och elva procent av högstadieungdomar. Det behövs en förändring för att fritidsgårdarna återigen ska fylla sitt syfte.

Om man börjar göra mer event på en fritidsgård som att ha fotbollsturnering, så gör det att fler ungdomar mellan 16–25 besöker fritidsgårdar.

Jag tycker att om fritidsgårdar förbättras med till exempel fler tv-spel, biorum och kafé så kommer det fler för att ha roligt på sin fritid.

Om man börjar gå till fritidsgården kan man få nya vänner som man kan vara med och ha roligt med på sin fritid.

Ali Khalid

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel