Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Finns det några förändringar som fackföreningsrörelsen kan tänka sig?

Replik: Centerpartiet vill utreda möjligheterna till förändringar som gör det möjligt att få fler i egen försörjning. Det är för många som i dag har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Vår tanke är att det skulle kunna finnas fler anställningsformer där man lär sig jobbet på jobbet.

Företrädare för fackföreningsrörelsen blir då mycket upprörda. Istället för att ge sin syn på hur problemet skall lösas utmålar ni Centerpartiet och mig som arbetarnas värsta fiende. Måste ni hålla ett så högt tonläge? Vad är det för fel med att vara saklig?

Vill förtydliga några saker:

Centerpartiet vill behålla den ordning som råder där löner och arbetsvillkor avgörs i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter

Den situation vi har idag är inte resultat av en dåligt reglerad invandring – det är resultat av en flyktingkris. Företräder fackföreningsrörelsen en annan syn på hur vi ska förhålla oss till människor på flykt?

Att företag gör vinst är en förutsättning för att det finns en arbetsmarknad.

Skulle gärna vilja att ni utvecklar er ståndpunkt att politiker inte ska ägna sig åt arbetsmarknadsfrågor! Menar ni att vi inte ska ha några lagar kring arbetsmarknaden?

Eller menar ni att vi politiker inte ska bekymra oss om dem som är arbetslösa? Att fackliga företrädare fokuserar på sina medlemmar som redan har jobb är helt naturligt. Men nog inser väl även ni att vi måste hitta lösningar för den största utmaningen – klyftan mellan dem som har och dem som inte har arbete!

Karin Örjes

Gruppledare för Centerpartiet i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel