Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: FFS: Glädjande planer för ny medicinakut i Ludvika

Det är viktigt att tillräcklig medicinsk kompetens och tillräcklig medicinsk utrustning tillförs till den planerade nya mindre medicinakuten i Ludvika. Det är även viktigt att den planerade mindre medicinakuten på Ludvika lasarett, får ett eget Öronmärkt budgetanslag, så att chansen ökar för ett förverkligande. Regionbudgeten är det viktigaste styrinstrumentet, inte regionplanen!

Folkkampanjen för sjukvården hälsar liksom tidigare med stor tillfredsställelse beskedet om, att den nya politiska ledningen för Region Dalarna har börjat planera, för att återöppna medicinakuten på Ludvika lasarett. Detta har ju vårt numera främst kommunala sjukvårdsparti länge föreslagit och drivit, tillsammans med andra progressiva krafter. 

Alltför många svårt sjuka har ju gång på gång tyvärr tvingats åka till Falu lasarett från Västerbergslagen, under de trista år, som medicinakuten i Ludvika varit stängd. Det är dock viktigt att tillräcklig medicinsk kompetens tillförs, både i form av ny tillräckligt kvalificerad  vårdpersonal och i form av ny tillräckligt kvalificerad vårdutrustning, för att den nya medicinakuten ska bli tillräckligt medicinskt säker.

Vi har i tidigare motioner och medborgarförslag till dåvarande landstingsfullmäktige, även påpekat behovet av att då införa nya portabla blodanalysatorer med analysmoduler för bland annat syresättning, koagulation och infektion. En medicinakut fordrar för att vara säker, även någon form av medverkan av anestesiläkare, det vill säga narkosläkare.

På Avesta lasarett tjänstgör narkosläkare vid behov som narkosläkare, och övrig tid främst som distriktsläkare. Inför gärna en liknande god lösning för Ludvika lasarett!

En ny medicinakut behöver också tredimensionellt ultraljud för att lättare kunna upptäcka hjärtsvikt, vätska i lungsäcken, njurproblem, fosterproblem och mycket annat! Vidareutbildade specialistundersköterskor är vidare alltid även en värdefull tillgång, varför sådana vidareutbildningar ska startas.

Även om vad som anges i övrigt ovan, har Folkkampanjen för sjukvården tidigare framfört värdefulla motioner och medborgarförslag till dåvarande landstingsfullmäktige.

Vi är glada för att dialog med vårdpersonalen om återöppnandet verkar ha påbörjats, och vårt sjukvårdsparti förutsätter att denna ömsesidiga dialog fortsätter och fördjupas, hur en reform genomförs är av största vikt!

Om så önskas, deltar gärna även Folkkampanjen för sjukvården i den fortsatta dialogen. Vi har ett betydande kunnande i vård- och omsorgsfrågor.

En ny utökad säkerhetsanalys för den nya mindre medicinakuten på Ludvika lasarett är även viktig!

Som en god vägledning för hur denna utökade säkerhetsanalys kan läggas upp, bifogar vi nu rapporten Säkerhetskultur i vård och omsorg, Stöd och hinder.

Ken Swedenborg (FFS)

Partiordförande Folkkampanjen för sjukvården, vidareutbildad undersköterska

Anni Andersson (FFS)

Undersköterska

Rose-Marie Westerlund (FFS)

Undersköterska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel