Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Faluns styrande tänker bara på ekonomi – låt en levande landsbygd kosta

Falu kommun växer. En tredjedel av kommuninvånarna bor utanför tätorten Falun. Många, framförallt barnfamiljer, vill flytta till egna hus på landsbygden. Intresset att bo utanför tätorten beror till stor del på att man kan ge sina barn en fin uppväxtmiljö. Många ser också en möjlighet att hitta ett bra boende till en rimlig kostnad.

Om landsbygden ska vara attraktiv för många krävs dock tillgång till bra barnomsorg och skolor i närheten. Det är viktigt att vi inte ser barnomsorg och skolor enbart från ett barnperspektiv. Nej, vi måste sätta förskolor och skolor i ett mycket större sammanhang – nämligen i sammanhanget om en levande och attraktiv landsbygd.

För oss socialdemokrater är det självklart att behålla våra förskolor och skolor på landsbygden. Behålla och utveckla, inte avveckla. Lika viktigt är det är bygga ut barnomsorgen snabbt i delar av vår kommun där vi idag ser brist på platser.

Falu kommun gör idag inte några ordentliga satsningar för att utveckla de mindre skolorna. Den styrande minoriteten är inte ens intresserad av att undersöka hur vi kan göra de mindre skolorna mer attraktiva. När de styrande nu, än en gång, pratar om nedläggningar av förskolor och skolor utanför serviceorterna så ligger fokus enbart på ekonomi – landsortsutveckling finns inte med på kartan.

De styrande har redan glömt det landsbygdsprogram som antogs 2017. Vi socialdemokrater har inte glömt. Vi menar att en levande landsbygd får kosta – det måste få kosta att ge alla invånare i Falu kommun, oavsett om de bor mitt i stan eller utanför tätorten, en bra service och möjlighet till barnomsorg och skolor inom ett rimligt avstånd.

Berit Fredricsson (S), andra vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel