Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Faluns politiska ledning agerar saktfärdigt – "förbättring måste till"

Det är hög tid att börja diskutera vilka förändringar som behövs i äldrevården med erfarenheterna av corona färskt i minnet.

I Falun hade den 16 juni 27 personer avlidit av viruset och lämnat sina nära i sorg och saknad. Kommunen har drabbats ungefär lika hårt som Sverige i genomsnitt. Vi vet att vårdpersonalen hela tiden har slitit hårt och gjort ett fantastiskt arbete, dödsfallen är inte deras fel.

Vi vet också att nära häften av de döda i Sverige har bott på äldreboenden. Ytterligare nära en fjärdedel har haft hemtjänst. Vårt svenska samhälle har brustit i att skydda våra äldre och det måste vi dra slutsatser och lärdomar av.

Hur hårt har äldrevården i Falun egentligen drabbats? På kommunens hemsida finns nästan inga uppgifter. När budgeten för omvårdnadsnämnden behandlades 17 juni fick ordförande i nämnden frågan om hur många äldreboenden i Falun som har haft fall av corona och hur många dödsfall som har skett på äldreboendena samt bland de som har hemtjänst. Ordföranden svarade då att hon bett om att inte få den statistiken.

Faluborna har rätt att få svar på dessa frågor. De är grundläggande för att hantera coronapandemin när den pågår men uppgifterna är också grundläggande för att kunna dra rätt slutsatser – för att lära oss – av pandemin i längden.

Trots denna anmärkningsvärda brist på information så måste vi redan idag börja diskussionen. Vi vet redan nu att äldrevården behöver genomgå stora förändringar för att våra äldre till exempel ska möta betydligt färre personal än vad de gör idag. Så minskar risken att smittas av corona men även av andra livshotande sjukdomar som influensa och vinterkräksjuka.

Andra kvaliteter i vården måste också förbättras. De äldre och personalen bör lär känna varandra bättre. Vården behöver alltså baseras på "team" som inte är för stora. Idag möter en person med hemtjänst i Falun i genomsnitt 19 olika personal under en tvåveckorsperiod. Det är ”röda siffror” – det vill säga klart sämre än Sverige i genomsnitt. Förbättring måste till!

Den politiska ledningen i Falun har alltså inte påbörjat diskussionen om hur äldrevården ska förändras med erfarenheterna av corona färskt i minnet. Trots det är man i full färd med att privatisera både ett äldreboende och ett hemtjänstdistrikt. Hur vet man vilka krav som ska ställas på dessa nya, privata aktörer? Hur ska kvaliteten i anbuden värderas?

Det borde vara en självklarhet att pausa denna privatiseringsprocess tills dess att vi diskuterat coronapandemin grundligt och dragit slutsatser om hur arbetet ska förändras – för det är våra äldre i Falun värda.

Barbro Ödlund (S), andra vice ordförande i omvårdnadsnämnden i Falun

Lars Jerdén (S), ledamot i kommunfullmäktige i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel