Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Faluns förskolor och skolor är inga varor som ska köpas och säljas

REPLIK: På debattartikeln ”Pinsamt inlägg om Talento – är ni på riktigt så okunniga och oseriösa?” den 6/10 av Eva Högberg, grundare av Förskolan Talento AB.

Eva Högberg, ditt svar angående vår debattartikel om förskolor och marknaden har ett mycket högt tonläge. Men vi ska utveckla våra åsikter.

När friskolereformen infördes fanns stora förhoppningar om att många små idéburna verksamheter skulle starta. Där ägaren själv var en del av verksamheten. Det fanns också en tro att många kooperativ skulle starta. Dessa små verksamheter skulle då bli ett bra komplement till de kommunalt drivna förskolorna och skolorna.

Det vi nu ser är att dessa mindre verksamheter köps upp av stora bolag som sedan inte sällan köps upp av koncerner med ägarskap långt utanför våra gränser. Vi hämtade fakta i vår artikel från Friskolornas riksförbund och Dagens Nyheter. Det har skett en snabb ägarkoncentration.

Vi menar att det är här som utvecklingen gått snett. Att vi valde Söderbaumska skolan som ett exempel är just för att det visar hur en relativt liten privat skola med mycket duktiga och otroligt engagerade ägare, nu ingår i en jättekoncern. Du kanske tycker att denna utveckling är bra, men det gör inte vi.

Det var av denna anledning vi föreslog att kommunen skulle bli huvudman för förskolan Talento. Hur vi skulle kunna komma överens med er som ägare kom aldrig upp på bordet, eftersom det borgerliga styret inte tycks kunna tänka annorlunda än: ”En gång privat, alltid privat”.

Och vi tycker definitivt inte att kommunernas verksamheter ska ha som krav att gå med vinst. Våra kommunala förskolor och skolor ska ha en budget som gör att de kan bedriva en bra omsorg och utbildning.

Vi tycker att de skattemedel som avsatts för att bedriva undervisning ska stanna i skolorna och inte gå vidare som vinster.

Vi är naturligtvis väl medvetna om att det ser helt annorlunda ut för aktiebolag. Där är det väl självklart att ägarna förväntar sig vinst/utdelning. Det är just detta vår diskussion handlar om.

Vi tycker inte att förskolor och skolor ska liknas vid ett byggbolag eller bilindustrin. Vi tycker att de skattemedel som avsatts för att bedriva undervisning ska stanna i skolorna och inte gå vidare som vinster. Därför ser vi mycket positivt på vårt partis förslag att inte längre tillåta vinstuttag i skolorna.

Berit Fredricsson (S), 2:e vice ordförande barn- och utbildningsnämnden

Jonas Sallén Lennerthson (S), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel