Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Falun kopierar andra städers misstag genom uppförande av flerbostadshus i betong och glas

Falun är en vacker, välbevarad stad. Det är bra att det byggs nytt, men ser till min förfäran en stark tendens av modernistisk fyrkantig arkitektur, lådor. Varför inte spegla plats och historia? Falun kopierar andra städers misstag genom uppförande av flerbostadshus i betong och glas, modernistens favorit-ingredienser, världsarvet vanställs. Även om man ska få ekonomi i flerbostadsbyggandet är Sverige dyrast i EU, resultatet blir alltmer likriktade och karaktärslösa städer. Miljömässigt förorenar betong 4 gånger mer än flyget, därmed förfular modernistiskt miljön och våra städer. Material som sten och trä är naturliga och har alltid varit en del av människans utveckling, de har en avstressande verkan.

Modernist-arkitekter påstår felaktigt att fyrkantiga lådor ”speglar samtiden”. Undersökningar visar att cirka 80 procent av befolkningen föredrar traditionellt eller nyproduktion i klassisk stil. Lokaltidningar visar att ”stadens fulaste byggnad” är modernistisk (befolkningen röstar), det rådande smakmonopolet i kommunerna tycker tvärtom och fortsätter förfulningen. Falun är inget undantag.

Tydligen släpper kommunens expertjury bara igenom ”samtida” byggnader, även om de är malplacerade i Faluns historiska stadskärna. Rundare former, detaljer som knyter an till Falun, fasader i nyanser av rött eller utsmyckningar i koppar? En skam för världsarvet är Holmtorget som är ”uppsnyggat”. Det har ett exponerat läge, Arkitekturupproret förespråkar inte rivningar, men ett nytt ansiktslyft är nödvändigt, en pimpning! Det otroligt vackra varmbadhuset, däremot, revs 1974, det ”saknade funktion”. Många protesterade, badhuset revs ändå, många sörjde. Kommunen bör snofsa upp Holmtorget, ställa krav, visa för förbipasserande ett världsarv av klass. Färgsätt de trista byggnaderna i olika nyanser av rött med vita knutar, karaktäristiskt för Dalarna. Det gäller även nyproduktionen Teatern. Fyrkantiga Brf Årummet har en trevlig färg men fasaden ger ett tomt intryck. Den uppmärksamme noterar den planerade inglasade gallerian vid Östra Hamngatan samt bygget vid Söderbaumska skolan. Sammantaget ingen karaktär eller försköning av världsarvet. Kommunen ger inget hopp om att bygget på Rödbro, Knutpunkten, kommer vara något annat än en besvikelse.

Det handlar om att locka resenärer att kliva av tåget i Falun, inte i Gävle! Modernistisk nyproduktion tillför noll till världsarvet, förstör inte den vackra stadskärnan med anskrämlig arkitektonisk kontrast! Några får någonstans att bo för en dyr peng, men byggnaderna är totalt malplacerade! Inne i de dyra lägenheterna är det inte påtagligt, men från gatan ser man fadäsen. Att försämra Faluns stadskärna med otrevlig arkitektur gynnar en aktör men missgynnar näringslivet som kollektiv på lång sikt, vem besöker butiker på andefattiga platser?

Håkan Wedin, Arkitekturupproret

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel