Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Falun behöver en stadsarkitekt – vi måste säkra stadens karaktär och identitet

Arkitektur berör oss alla, den bidrar till starkare identifikation med en plats och därmed till en känsla av trygghet och sammanhang. Därför förtjänar Faluborna en stadsarkitekt som blir den sammanhållande länken för framtida kvalitativ gestaltning av vårt Falun avseende byggnader, utemiljöer och förvaltande av vårt fantastiska världsarv.

Vårt Falun måste hänga ihop. Vårt Falun ska byggas genom dialog, relation och kommunikation och där ser vi en stadsarkitekt som en lösning på det vi kristdemokrater efterfrågar – förvaltarskap och framtida utveckling.

I dag befinner vi oss i en otroligt spännande och dynamisk fas av ”all time high” där Falun växer och det förväntas att byggas snabbt, hållbart och kvalitativt – en ekvation som innebär utmaningar för oss alla. I Falun har vi stora projekt på gång. Våra översiktsplaner, planprogram och detaljplaner behöver realiseras med genomtänkta helhetsperspektiv och känsla för arkitektoniska, kulturhistoriska, estetiska och funktionella värden.

I dag räcker det inte att utgå ifrån en fördjupad översiktsplan. I dag är det allt fler kommuner som upprättar sina byggnadsplaner utifrån exploatörernas nyckelfärdiga förslag utan att fundera över sin egen roll i sammanhanget och Falun inte är unikt här. Vi vill säkra stadens karaktär, identitet och förvaltarskap. Och det ansvaret tar vi kristdemokrater genom att väcka frågan om den sammanhållande länken.

En stadsarkitekt kan hålla koll på alla pågående projekt. Stadens karaktär och identitet ska säkras samtidigt som vi skapar nya årsringar från vår tid. Stadens rum ska vara robusta över tiden. Medveten arkitektur och stadsbyggnad är avgörande för tryggheten, trivseln, inflytningen, inflytande, sammanhang, ökat besöksmål och attraktivitet för Falun som stad. Alla grupper ska känna sig hemma i vårt Falun.

I dag saknas det fokus på gestaltning och även på utvärdering av äldre stadsdelar som har några år på nacken. Det finns ingen som frågar: Blev det som vi hade tänkt oss? Vad kan vi lära oss i framtiden? Utvärderingen är ett nytt perspektiv som ständigt kan förbättra vår kommun, inte minst med tanke på de gröna rum som har blivit så viktiga.

Katarina Gustavsson (KD), ordförande för myndighetsnämnden miljö och bygg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel