Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Falualliansen vill fortsätta ta långsiktig ställning för ett starkt och större Falun

Det är budgettider i Falun, den 15:e oktober ska kommunfullmäktige fatta beslut som kommer att vara avgörande för Falu kommun de kommande tre åren.

Falualliansen har presenterat en budget som är balanserad och som tar hänsyn till utsatta grupper - men även till verkligheten. Vi måste spara samtidigt som vi behöver vara kreativa och satsa på rätt saker. Det finns inte utrymme för slarv.

Ett tydligt exempel, bland flera är de 50 miljoner som tillförs socialförvaltningen för att jämna upp tidigare års underfinansiering. I vår budget sparar vi på verksamheter som inte varit så effektiva som vi önskar. Vi reparerar skrovet och målar med ny hållbar färg. Men visst, färgen är inte röd. Man måste våga se över alla verksamheter i dåliga tider.

Detta förhållningssätt är ett genomgående mönster i Falualliansens budget.

Oppositionen inom V och delar av S ville inte låta tjänstemän ens utreda den kommunala vuxenutbildningen eftersom man fruktade att en privat aktör skulle vara bättre, effektivare och billigare. Det skulle nämligen innebära ett hot mot det gamla socialistiska tankesättet. Falualliansen ser på det mesta med ett öppet sinne – men vi vill inte hålla fast vid förlegade lösningar som inte är effektiva eller anpassade till ett modernt samhälle.

För omvårdnadsnämnden planeras av samma skäl att se över alternativa driftsformer. Sparkravet bygger på att personalen kommer erbjudas möjlighet att få arbeta deltid och erbjudas möjligheten till kortare arbetsvecka om de vill. Den som vill tjäna mer kan självfallet jobba mer.

Rent allmänt regleras inte lön av en politisk ledning utan av arbetsmarknadens parter. Men strävan att göra kommunen till en mer attraktiv arbetsgivare är en ambition och en diskussion som pågår och i det sammanhanget är lön inte oväsentligt.

Sparkrav är aldrig roliga men de kan även innebära ett nytänkande. Hur vi kan satsa på kultur och fritid kommer alltid vara en del av våra prioriteringar – inte minst i byarna utanför tätorten – och vårt långsiktiga mål är en budget i balans för att kommunen snabbt och helskinnad ska komma ur den väntade lågkonjunkturen.

Det är inte Falualliansen som frambringar en mörk tid, att en sådan kommer är fakta hur mycket vi än hoppas och tror annorlunda. Falualliansen vill därför fortsätta ta långsiktig ställning för ett starkt och större Falun. Vi förstår att oppositionens roll är att ifrågasätta och komma med alternativa förslag men låt oss ha en nyanserad debatt där vi undviker påhitt eller att demonisera varandra.

Fredrik Adolphson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel