Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Falualliansen har en alldeles för kortsiktig plan för sitt politiska arbete

Tisdagen den 5 november sammanträdde kommunstyrelsen i Falun. En kommunstyrelse där vi som representanter för Socialdemokraterna har rollen som opposition. En av de frågorna som skulle avhandlas under mötet var, märkligt nog, beslut om vuxenutbildningen i kommunen. Enligt den delegationsordning som är antagen ligger dessa frågor på kommunstyrelsens utvecklingsutskott att hantera. Vi gick därav till mötet med ambitionen om att påpeka denna anomali och med en förväntan om att det beslut som skulle tas istället skulle hänskjutas till det utskott där frågan hörde hemma.

Att göra så – anta delegationsordningar – syftar till effektivisera kommunens politiska arbete. Genom att beslut kan tas utanför kommunstyrelsen så kan fler beslut, på kortare tid, fattas till nytta för våra kommunmedborgare. Det här är en ordning beslutad av fullmäktige och som länge tjänat det politiska arbetet i kommunen väl och som vi fortsatt förespråkar.

Trots en omfattande diskussion på mötet fick varken vi eller någon av de övriga oppositionspartierna gehör för våra invändningar mot att bryta gängse rutin. Konsekvensen blev att frågan gick till votering där Falualliansen vann omröstningen med stöd av SD.

Att Falualliansen väljer att göra så som ovan beskrivits beror enligt deras egna utsagor på att de inte har majoritet i ansvarigt utskott. Detta är givetvis korrekt men vi är oroade över att Falualliansen och framför allt Centerpartiet i det här fallet har en alldeles för kortsiktig plan för sitt politiska arbete. Vi Socialdemokrater ser det självklart som vår uppgift att följa fullmäktiges beslut om nästa års budget och hade därför inte sagt nej till förslaget om att utreda vuxenutbildningen. Detta framfördes även på mötet. Trots detta väljer Falualliansen att vinna ytterligare en votering med stöd av SD.

SD är inte vilket parti som helst. På många punkter står de långt ifrån den politik som framför allt Centerpartiet förespråkar. Vi tänker särskilt på migrations- och integrationsfrågor. Även fast SD:s ledamot vid mötet spelade upp en liten charad, där han låtsades singla slant innan han lade sin röst, så är SD:s representanter varken några dumbommar eller duvungar. Det kommer komma en dag då SD kräver betalt för sina tjänster. Och om man då förlitat sig på samma parti för att få igenom sin politik under större delen av mandatperioden så ställer vi oss frågan: kommer Falualliansen med Centerpartiet i spetsen verkligen säga nej?

Vår önskan hade varit att Falualliansen hade accepterat den båt de satt sig i och försökt hitta en gemensam lösning för vuxenutbildningen tillsammans med oss. Istället väljer de SD och den till synes enklare vägen. Konsekvensen av den väg de valt att slå in på får framtiden utvisa, men vi är rädda för att detta är början på ett sluttande plan.

Diyar Cicek (S)

Ersättare i kommunstyrelsen

Liza Lundberg (S)

Ersättare i kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel