Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Falu kommun bryter mot sina värderingar

Lugnetkyrkans hyresavtal med Falu kommun, Region Dalarna och Högskolan har i en granskning av P4 Dalarna kritiserats och ifrågasatts med hänvisning till Lugnetkyrkans syn på äktenskap och sexualitet. Frågan om offentliga aktörers möjligheter att ingå avtal och samarbeten med trossamfund och andra civilsamhällsaktörer är principiellt mycket viktig och debatten måste föras med stor eftertanke och respekt för att det handlar om grundläggande demokratiska principer.

Kommunalrådet Joakim Storck påstår att Lugnetkyrkan bryter mot Falu kommuns värdegrund men specificerar inte på vilket sätt. Falu kommun har en vision om ”Ett större Falun”. Om kommunen nu väljer att inte längre ha med Lugnetkyrkan att göra är detta knappast i linje med den egna värderingen om att här är ”plats för alla”.

Den kommun Joakim Storck vill ha, upplever jag i så fall snarare som ”ett mindre Falun” än de sju andra kommuner i Norden jag bott i. Det blir lätt ett Falun där olikheter inte ryms, och detta trots att kommunen lovar alla som de vill ska flytta hit att här ska det få finnas ”en spännande blandning av människor och subkulturer där alla får plats.” Vidare säger kommunen att ”ett större Falun kräver inte bara tolerans för olikheter – olikheter är en förutsättning för att nya idéer ska frodas och utvecklas.”

Kommunen, Regionen och Högskolan hyr lokaler för förskola och konferens av Lugnetkyrkan. Vi har inte något samarbetsavtal. Vi har affärsuppgörelser. Det finns lagar och regler för hur sådana får göras av det offentliga för att säkra förutsägbarhet och likabehandling i den goda demokrati som Sverige utvecklat.

Vilken äktenskapssyn vi har som ägare av en fastighet kan inte få betydelse då dessa offentliga aktörer gör sina affärsmässiga val. Då måste de i så fall också fråga andra leverantörer av dessa tjänster om samma sak. Problemet med ett sådant agerande är ju att man då börjar åsiktsregistrera leverantörer. Är detta en utveckling Joakim Storck vill se i ”ett större Falun”?

Att Högskolan, Regionen och Kommunen vill säkerställa att deras avtalspartners inte diskriminerar är förstås helt rimligt. Vi menar bestämt att Lugnetkyrkan inte diskriminerar och menar oss ha stöd för detta. SOU 2019:35 sidan 360-363 ger ett tydligt resonemang som ger oss fog för att hävda detta. Om denna offentliga utredning har rätt, så är det snarast kommunen som riskerar att diskriminera Lugnetkyrkan på grund av vår religiösa övertygelse. Då bryter inte kommunen bara mot sin egen värdegrund, utan också mot svensk lagstiftning inklusive grundlagen och Europakonventionen.

Det finns politiker idag som talar starkt emot det dom kallar mångkulturalism. Jag oroas av dessa krafter och anser att om kommunens företrädare och även Dalarnas tidning på ledarplats, resonerar som de gör, så försöker man marginalisera en religiös minoritet i Falun på grund av vår syn på äktenskapet.

Internt i församlingen lever vi med frågan om hur vi både kan stå för vad vi anser vara en biblisk syn på äktenskap och samtidigt leva efter vår värdering om att vara en kyrka som är öppen för alla. Om vi inte lyckas och sårar människor med en annan sexuell läggning är det något som leder till självrannsakan. Alla människors lika värde präglar ju Jesu möten med människor av olika bakgrund. Lugnetkyrkan har ett pågående samtal om dessa frågor sedan en tid tillbaka.

Det samtalet bör dock inte kommunen lägga sig i, all den tid vi inte landar i en praxis som innebär att vi fälls för diskriminering. För precis som Dalarnas tidningar på ledarplats den 9/8, vill jag att stat och kyrka ska hållas isär. Men att detta skulle innebära att offentliga aktörer inte kan hyra lokaler är för mig en främmande tanke.

Øyvind Tholvsen

Blivande föreståndare i Lugnetkyrkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel