Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Falu centrum är viktigt - men besöksnäring och turism är minst lika viktigt

Falun och handeln kan och ska utvecklas. Som kommunalrådet Mats Dahlberg (M) skriver är receptet på utvecklingen ett bättre handelsläge och ökad tillgänglighet. Det är något som vi arbetar prioriterat med och hoppas på att under hösten kunna presentera en övergripande plan för - en plan för ett öppnare och mer tillgängligt Falun.

Ytterligare en viktig faktor med stor utvecklingspotential är besöksnäringen, en av världens snabbast växande branscher. Dalarna är Sveriges fjärde största besöksregion med en omsättning på 7,4 miljarder. I Falun omsätter besöksnäringen cirka 585 miljoner per år.

I Dalarna är besöksnäringen en viktig basnäring och en tillväxtmotor för hela länet. Det är också en viktig och prioriterad näring i Falun där vi genom den nya besöksnäringsstrategin arbetar för att främja kultur och hållbar besöksnäring. Det gynnar tillväxten som bidrar till vår gemensamma välfärd. Därtill har turismen en viktig påverkansgrad för sysselsättning, integration och mångfald.

De tre fokusområdena som ska lyfta och ena Falun som en destination är: kultur, idrott och outdoor.

Tanken är här att Falun ska uppfattas som en destination för en längre vistelse med ökat antal övernattningar. På så sätt bidrar detta till ett levande centrum såväl som landsbygd.

Vi som kommun ska ha öppna dörrar och kontaktvägar samt skapa de bästa förutsättningarna för vår stad. Vi arbetar för att vår historia, kulturarv och vårt världsarv ska bli mer synliga och uppmärksammade i hela Falun. En fungerande samverkan mellan det privata och det offentliga är avgörande för att besöksnäringen ska kunna nå sin fulla potential. Det är också viktigt att de olika aktörerna inom besöksnäringen ser sig som varandras resurser och inte konkurrenter. Så fortsätt att sälja varandra!

Tack också till alla ni som troget och återkommande tar med era gäster till Artistkåken, till det hoppfulla landmärket och till Sveriges största under! På så sätt bidrar vi tillsammans till ett ännu större, mer levande och attraktivt Falun!

Catharina Enhörning (M), ledamot Kommunstyrelsens Utvecklingsutskott, Falu Kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel