Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Facket: Legitimera yrket undersköterska

Undersköterskeyrket är ett av Sveriges vanligaste, men också viktigaste yrken.

Yrket har utvecklats dramatiskt under en längre tid och blivit allt mer komplext. Det innebär ett omvårdande uppdrag – ofta med människor i svåra situationer. Men också att administrera mediciner, ta blodprover och lägga om sår.

Samtidigt som undersköterskornas ansvar ökar har det blivit uppenbart att det saknas kriterier för vad en undersköterska kan och gör. Detta skapar i sin tur osäkerhet kring vad man kan förvänta sig av en undersköterska och hos många arbetsgivare tar man inte vara på den yrkeskompetens som finns. Kraven på utbildning, kompetens och arbetsuppgifter för en undersköterska kan se helt olika ut från en arbetsplats till en annan. Det håller inte.

Därför driver Kommunal att det införs legitimation för undersköterskor. Vi driver även frågor som handlar om yrkesutveckling i form av en utbildningsstege – för vårdbiträde, undersköterska samt specialistundersköterska. Det här viktigt och helt rätt, men skälen borde faktiskt engagera alla – inte bara dem som jobbar inom äldreomsorg eller sjukvård.

1) Det är en patientsäkerhetsfråga. Arbetsuppgifterna är komplexa och ansvaret stort. Att dela medicin och kunna bedöma allmäntillståndet hos till exempel en dement medmänniska kräver kompetens.

2) Med en legitimation följer att undersköterskans roll, ansvar och befogenheter blir tydligare. Det handlar ju om att kompetens, ansvar och arbetsuppgifter ska hänga ihop. Hur ska man annars kunna lova en hög kvalité?

3) Sveriges kommuner och landsting (SKL) säger att man behöver rekrytera 13 600 undersköterskor, skötare och vårdbiträden om året. Då måste yrket bli mer attraktivt och statusen måste höjas.

En yrkeslegitimation löser såklart inte hela kompetensförsörjningen inom vården, det behövs mycket mer, men det är en väldigt viktig del.

För alla yrkeskunniga och kompetenta undersköterskors skull, för patientsäkerheten och kvalitén i omsorgen så behövs en yrkeslegitimation!

Malin Ragnegård

avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel