Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ett val om att splittra eller hålla ihop – M gör Sverige och Europa tryggare

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Europavalet innebär ett vägval: Antingen går Europa mot mer av splittring eller så håller vi ihop Europa. För oss är valet enkelt, Europa måste enas. Det är så vi bättre kan lösa de gränsöverskridande problem som Sverige brottas med.   

Det handlar om att gängkriminaliteten runt om i landet göds av smuggling av vapen och narkotika. Och att utländska stöldligor står för hälften av alla bostadsinbrott i Sverige och begår nästan alla stölder av bildelar och båtmotorer. Terrorhotet i Sverige är förhöjt och vi minns tyvärr det fruktansvärda dådet på Drottninggatan och terrorattacker mot andra mål runt om i Europa.

Vi måste klara att hålla den globala uppvärmningen nere, men runt 40 procent av elproduktionen inom EU utgörs av förbränning av fossila bränslen, som kol eller naturgas. 

Både Sverige och Europa saknar en fungerande invandringspolitik och i praktiken är det människosmugglare som avgör vilka som får söka asyl i Europa.

Europa måste också stärka sin konkurrenskraft samt prioritera jobb, företagande och tillväxt.

Det här är gemensamma problem som vi delar med resten av Europa. Därför måste de även lösas tillsammans.

För Moderaterna är några delar särskilt viktiga:

Stoppa den fria rörligheten för kriminella. EU:s polisbyrå, Europol, ska särskilt rikta in sig på att bekämpa stöldligorna och EU-medborgare som begår brott i Sverige ska utvisas.

Stärk kampen mot terrorismen. Europol ska få fördubblade resurser, särskilt för att bekämpa terrorism och det behövs gemensamma EU-regler för att stoppa utomeuropeisk finansiering av extrema trossamfund, som uppviglar till extremism och terrorism.

Rädda klimatet. Europa behöver fasa ut det smutsiga brunkolet och säkra att vi inte blir beroende av rysk gas. Det kan minska utsläppen och öka säkerheten. Därför vill vi satsa på förnybar energi, kärnkraft och göra det möjligt att exportera klimatsmart el inom Europa.

Förändra invandringspolitiken i grunden. Kontrollen över EU:s gränser måste stärkas, asyl ska prövas vid den yttre gränsen och invandringen till Sverige behöver minska.

Ökad tillväxt. Vi vill genomföra ett kraftfullt regelförenklingsarbete som syftar till att 1 000 byråkratiska regler tas bort. Vi vill fördjupa den inre marknaden och se till att fler frihandelsavtal kan komma på plats. 

När det finns gränsöverskridande problem, som inget enskilt land kan hantera ensamt, så är mer Europasamarbete lösningen. Europa byggs starkt när vi löser genuint gemensamma problem.

 

Tomas Tobé (M), toppkandidat till Europaparlamentet 

Carl-Oskar Bohlin (M) Ordförande för Moderaterna i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel