Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ett konserthus är ett framtidsbygge – gör ett omtag

 
Konserthusfrågan i Falun
Visa alla artiklar

Den 15 april ska kommunfullmäktige (KF) i Falun besluta om ny detaljplan (DP) för Kristinehallen. Många tror kanske att det då är kört vad gäller etablering av ny konserthall. Så behöver det dock inte alls vara.

DP skriver bland annat att ”Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en om- och tillbyggnad av Kristinehallen”. I KF:s beslut den 11/3 angående avslaget på Jack Hansons medborgarförslag står det att ”Kommunen arbetar med inriktningen att bygga om Kristinehallen som resulterar i ett konserthus”.

Efter det att DP eventuellt har antagits, så måste en regelrätt upphandling av arkitekt för bygget ske. Det enda rimliga nu är att starta om hela processen. Gör en sondering av olika alternativa platser och bjud in arkitekter att komma med förslag.

I den massiva kritiken mot ombyggnad av Kristinehallen har en rad olika platser föreslagits. Postenparkeringen är ett förslag, som kommunledningen har avvisat eftersom det där planeras nya bostäder. Men om det inte finns ett skriftligt avtal med någon entreprenör, så borde Postenparkeringen fortfarande kunna vara aktuell.

Rödbron och det totalt misslyckade riksvägsdiket har föreslagits, liksom vid Tisken. Falun är ett världsarv och ett nytt konserthus bör få en betydligt mer framträdande plats än att ligga inklämd bakom en gymnastikbyggnad och bostadshus!

Falun är ett världsarv och ett nytt konserthus bör få en betydligt mer framträdande plats än att ligga inklämd bakom en gymnastikbyggnad och bostadshus!

Jack Hansons medborgarförslag om ett konserthus på Postenparkeringen behandlades av KF den 11/3. De få talare som yttrade sig (samtliga för avslag på förslaget) skyllde alla på att regionen och Musik i Dalarna (MiD) vill ha Kristinehallsalternativet. Inga engagerade inlägg om Kristinehallens förträfflighet hördes!

Den politiska ledningen i Falun och MiD vill tydligen försöka tiga ihjäl hela frågan, vilket ju underlättas av att inga allmänna möten och debatter kan genomföras i dessa tider.

När den nya simhallen på Lugnet planerades genomfördes ett ambitiöst program med workshops med olika intressenter inblandade, hörande av experter och studiebesök vid olika simhallar för att lära av misstag och framgångsfaktorer. Inget sådant verkar ha förekommit i någon större omfattning och seriositet med förslaget Kristinehallen.

Om man nu inte vill lyssna på synpunkter från de engagerade medborgarna (”våra väljare”), så borde man kanske ta åt sig vad många framstående sakkunniga på musikområdet har sagt.

Ett konserthus är ett framtidsbygge, som ska stå i många år. Då kan man inte kortsiktigt snäva in sig på vad en aktör önskar just i dag.

För att göra en travesti på Thomas Thorilds kända ord i Uppsala universitets aula: ”Bygga nytt är stort, men bygga rätt är större”.

Jan-Olof Montelius, före detta ordf. (M) kulturnämnden, Falu kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel