Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ett klimatneutralt Falun

För att bli klimatneutral kan man antingen få bort alla utsläpp direkt eller se till att utsläpp på annat håll minskar minst lika mycket som man själv släpper ut. Även om man räknar generöst bör utsläppet från kommunal verksamhet inte överskrida ett ton koldioxid per år. Att få bort alla kommunala utsläpp direkt och genast skulle vara omöjligt. Omställningen tar tid och blir dyrare för varje ton som minskas ytterligare. Att få bort utsläpp på annat håll i Europa går fortare och kostar idag oftast mycket mindre. Om man köper utsläppsrätter på den europeiska marknaden (EU-ETS) och makulerar dem måste andra verksamheter inom EU dra ner på utsläppen. Priset på utsläppsrätter går upp och fler och fler kolkraftverk blir olönsamma, läggs ner och ersätts av annan elproduktion med lägre utsläpp. Genom utsläppshandelssystemet sker omställningen först där, var den är billigast.

Utsläppsrätten för ett ton koldioxid kostar idag omkring 25 Euro. Därmed skulle det kosta omkring 250 kronor per invånare och år eller totalt omkring 15 miljoner kronor per år att göra Faluns kommunala verksamhet helt klimatneutral. Det motsvarar omkring en halv procent av den kommunala budgeten.

I takt med att utsläppsrätter blir dyrare blir det mer och mer lönsamt med direkta investeringar i Falun. Med en väl avvägt mix av åtgärder sker omställningen fortast till en given kostnad. Det är bråttom att bli klimatneutral, men dyrare än ovan nämnd behöver det inte bli.

Dietmar Gleich (L)

Ersättare i Faluns kommunstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel