Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: En viktig del för ungdomarnas fritid

I dagsläget finns det två fritidsgårdar i Gagnefs kommun, Drömkåken i Djurås och Gårn i Mockfjärd. Fritidsgårdarna är en viktig del i att erbjuda alla kommunens ungdomar en meningsfull fritid.

Då gårdarna tappat i besöksantal inleddes för ett knappt år sen en utredning om hur man ska bedriva verksamheten framöver. Under utredningens gång har det arrangerats flera forum där man bett kommunens ungdomar att framföra sina synpunkter och bilden som framkommit har varit tydlig. En stor majoritet av ungdomarna vill behålla dagens verksamhet på två gårdar.

Trots det väljer den politiska majoriteten i Gagnef (C, S & M) att föreslå en stängning av en fritidsgård. Om de styrande partierna får som de vill finns det från och med i höst bara en enda fritidsgård kvar i kommunen.

Det är svårt att se hur en nedlagd fritidsgård skulle lösa problemet med sjunkande besöksantal. Tvärtom finns det en uppenbar risk att många ungdomar får det svårare att ta sig till fritidsgården när den ena läggs ner.

Man kan även fråga sig vad det sänder för signaler till kommunens ungdomar att ena stunden efterfråga deras åsikter i flera forum, för att i andra stunden lägga fram ett förslag som går tvärtemot deras önskan.

Kristdemokraterna och den övriga oppositionen motsätter sig förslaget. Allt kan inte centraliseras. Gagnefs kommun behöver även fortsatt ha två fritidsgårdar.

Majoritetens besked kan inte ses som något annat än en ambitionssänkning. Oppositionens besked är det motsatta: Gagnefs fritidsgårdar ska utvecklas, inte avvecklas.

Mathias Bengtsson (KD)

Ledamot kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel