Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt "En sjujäkla satsning på sjukvården och äldreomsorgen "

Nu stärker vi sjukvården och äldreomsorgen i hela Sverige. I höstbudgeten föreslås den största nationella satsningen på äldreomsorgen någonsin. Regeringen höjer det generella statsbidraget till kommuner och regioner med tio miljarder och regionerna får ytterligare fyra miljarder för att hantera uppskjuten vård.

Hela Sverige har kraftsamlat för att klara av det nya coronaviruset. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har skjutit till stora resurser för att skydda liv, jobb och välfärd.

Men pandemin har också blottlagt allvarliga brister i vårt samhälle. Hårdast har pandemin slagit mot våra äldre på äldreboenden. Ett av de mest grundläggande problemen handlar om otrygga anställningar och låga löner i äldreomsorgen i många kommuner. De äldre besöks ofta av olika personer varje dag, någonting som skapar både otrygghet och i värsta fall bidrar till smittspridning

För att våra äldre ska få en trygg ålderdom behöver förutsättningarna för vårdpersonalen stärkas. De högerkonservativa vill se privatiseringar och att var och en betalar för sig. Vi vill istället att alla, oavsett storlek på plånboken, får den vård och omsorg de behöver.

Nu gör vi en historisk satsning på äldreomsorgen med ett permanent årligt tillskott på fyra miljarder kronor till kommunerna. Därtill förstärks också Äldreomsorgslyftet. Det syftar till att stärka kompetensen inom äldreomsorgen genom att personalen kan utbilda sig på arbetstid. Med Moras andel av de höjda generella statsbidragen innebär satsningen totalt nästan 29 miljoner kronor ytterligare till Mora kommun redan 2021.

Under pandemin har sjukvården gått igenom sin svåraste påfrestning i modern tid och planerad vård har behövts skjutas upp. Därför tillför vi nu också fyra miljarder till regionerna för att hantera detta. Det motsvarar kostnaden för cirka 6 000 sjuksköterskor under ett år. För Region Dalarna innebär det ett tillskott på 111,5 miljoner kronor som är viktiga för att vårdköerna inte ska öka, och för att vi ska kunna hantera Covid 19-relaterad vård.

Därtill föreslås alltså det generella statsbidraget till kommuner och regioner att öka med ytterligare tio miljarder kronor 2021. För Region Dalarna innebär det 83,6 miljoner kronor. Viktiga pengar som kan användas till fler kollegor för dem som arbetar i vården, satsningar på den fast anställda personalen och kortare väntetider för patienterna. 

Nu har vi en historisk möjlighet att skapa jobb och samtidigt åtgärda våra samhällsproblem. Vi ska bygga vårt samhälle starkare än det var innan krisen. För att hela Sverige ska gå stärkt ur krisen krävs historiska satsningar inom välfärden, på sjukvården och äldreomsorgen.

Totalt kommer det nu 585 miljoner kronor i nya satsningar på äldreomsorgen och sjukvården i Dalarna. En sjujäkla satsning på välfärden!

Lennarth Sohlberg (S), oppositionsråd Mora 

Lars Isacsson (S), Kommunalråd Avesta och ordförande Socialdemokraterna Dalarna 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel