Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En livsgärning som fortsatt formar Mora

Konstnären Anders Zorns betydelse för Mora går inte att underskatta, såväl historiskt som i vår egen samtid.

Att det lördagen den 22 augusti är 100 år sedan han lämnade jordelivet, vid blott 60 års ålder, påminner oss därför om denne konstnärsgigants oersättliga roll för vår kommun och Mora tätort, så även ett sekel senare.

Här finns all anledning att å alla kommunmedborgares vägnar få uttrycka en genuin glädje och tacksamhet över Anders Zorns, tillsammans med sin maka Emma, omfattande lokala engagemang.

I synnerligen hög grad bidrog de till att utveckla, stärka och förnya Mora – vilande på en stabil grund av tradition, dalakultur och historisk medvetenhet. Framtidstillvänt med den djupaste respekt för förfäderna och deras arv. Det är, fortsatt, Mora.

Även om eliten i New York porträttmålades, för att inte tala om amerikanska presidenter i självaste Vita huset, förhöll det sig tveklöst så att världsvane målaren, skulptören, konstsamlaren och hembygdsvännen Anders Zorn månade ofantligt mycket om just sin mors hembygd Mora, det som var hans hem på jorden och där han också vilar på kyrkogården.

Intill den majestätiska Mora kyrka byggde därför han och Emma Zorngården, i en och samma skepnad såväl historiskt vikingainspirerat som modernt framåtsyftande.

För att nämna några institutioner paret Zorn – eller enbart Emma, detta efter Anders död – etablerade i Mora köping tänker vi bland annat på Zornska barnhemmet, Mora folkhögskola, hembygdsmuseet Zorns Gammelgård samt, förstås, Zornmuseet med Zorngården.

Till detta kan läggas arrangemang som inte minst ett återuppväckt och vitaliserat midsommarfirande i bygden, de stora spelmansstämmorna i Gesunda samt (då kontroversiella på grund av prispengar) skidtävlingar.

Anders Zorns Gustav Vasa-staty av den unge svenske frihetsledaren, på kullen intill målet för Vasaloppet och till minne av det historiska talet på kyrkbacken 1521, har utvecklats till ett veritabelt landmärke i Mora, ständigt avfotograferat av de många besökare som genom åren kommit hit.

De 22 år efter sin make Anders död som Emma Zorn fick fortsatt verka innan sin bortgång 1942, förvaltade hon på ett enastående framsynt sätt – i att trygga, förvalta och vidareutveckla hans och deras gemensamma arv just lokalt i Mora – till gagn för så många i denna bygd.

Efter gågatans omfattande upprustning beslutade tidigare i år vi i Mora kommunfullmäktige också om en ny central torgmiljö i korsningen Kyrkogatan (gågatan) och Köpmangatan, följdriktigt kallad Emma Zorns torg.

Det gjorde vi folk- och förtroendevalda i glädje och tacksamhet över paret Zorns omsorg om, och kärlek till, denna vår gemensamma bygd vid Siljans strand och Österdalälven – som de så aktivt bidragit till att forma, utveckla och stärka och det än i dag.

Lennart Sacrédeus (KD), Mora kommunfullmäktiges ordförande

Christina Bröms (C), 1:a vice ordförande

Bigitta Sohlberg (S), 2:a vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel