Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En högskola för alla!

I dagarna kommer första antagningsbeskeden till högskolan och extra många som har sökt till lärar- eller vårdutbildningar får i år positiva besked. Det beror på den socialdemokratiskt ledda regeringens satsningar på särskilt samhällsviktiga utbildningar.

På arbetsmarknaden kräver allt fler jobb högskoleutbildning - därför måste också fler få chansen att utbilda sig. Senast 2025 vill vi därför se minst 30 000 nya utbildningsplatser på högskolor och yrkesutbildningar. Vissa verkar mena att en utbildning blir sämre för att fler går den. Vi Socialdemokrater tror att det måste satsas på både högre utbildningskvalitet och utbyggnad av högskolan för att vi ska klara de samhällsutmaningar som Sverige står inför.

I ett starkt samhälle ska dörren till högre utbildning stå öppen för alla. Kön, klass eller var du kommer från ska inte avgöra om- eller vad du studerar. Av det skälet satsar regeringen på att skapa fler utbildningsplatser och ge större valfrihet för den som vill studera runt om, i hela landet. Vi vill bland annat se fler kurser på kvällar och på distans så att fler kan ta chansen att utbilda sig genom hela livet.

Det finns ytterligare utmaningar för att göra utbildning tillgänglig för fler. Om högskolan ska vara ett alternativ för alla krävs en politik som värnar om studenternas förutsättningar även utanför campus. Vi socialdemokrater förstår att studentlivet är mer än bara studielivet. Att stärka studenternas trygghet är nyckeln till att fler ska få förutsättningarna att klara sina studier.

Därför har vi Socialdemokrater bland annat:

• Ökat andelen bidrag i studiemedlet med 300 kr per månad.

• Infört ett investeringsstöd till byggande av ungdoms- och studentbostäder för att få fart på byggtakten och samtidigt hålla nere hyrorna. Ingen ska tvingas tacka nej till sin drömutbildning på grund av bostadsbrist.

• Stärkt tryggheten för studerande vid sjukdom.

Vi Socialdemokrater är övertygade om att vi bäst möter framtiden och arbetsgivarnas ökade kunskapskrav med fler möjligheter att lära sig nytt. Det är därför viktigt att utbyggnaden av högskolan kommer alla till gagn. I vårt starka samhälle ska det inte spela någon roll vem du är eller var du bor – du ska alldeles oavsett ha lika möjlighet till frihet, utbildning och arbete!

Roza Güclü Hedin (S) riksdagsledamot, utbildningsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel