Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: En dröm vore att hotet mot klimatet hanterades på samma sätt som pandemin

Sedan början av mars har vi varit helt upptagna av coronakrisen. Att förhålla oss till den, att tänka och leva på nya sätt. Vi räknar vår döda. Varje dag, nya siffror. Men vi får inte glömma att det stora hotet mot mänskligheten är hotet mot klimatet och den biologiska mångfalden.

Den amerikanske professorn  Jared Diamond ser, i en intervju med Skavlan, fyra stora hot mot mänskligheten. För det första kärnvapenkriget som skulle utplåna allt. För det andra den globala uppvärmningen som skulle döda många och förstöra levnadsvillkoren för de överlevande. För det tredje utarmningen av den biologiska mångfalden, förnybara resurser som fisk, skog och vatten som ger oss mat, kläder, bostäder. För det fjärde den globala ekonomiska ojämlikheten som genom internet kan ses av alla och orsakar flyktingströmmar från fattigdom till rikedom eller i alla fall en dröm om mat, arbete och tak över huvudet.

Dessa fyra hot har gemensamt att de har mänskliga orsaker och skulle kunna undvikas. Men de dödar inte här, inte nu, inte vår familj, inte våra vänner, på några dagar eller veckor. De skrämmer inte på samma sätt som coronaviruset. Vi ser inte viruset men vi agerar inför det omedelbara hotet mot våra liv.

Vi ser inte heller hotet mot klimatet, det är inte omedelbart. Det skrämmer oss därför inte tillräckligt fast det hotar hela vår överlevnad. Ändå är det vårt levnadssätt som orsakar den globala uppvärmning som ger torka, bränder, översvämningar. Som gör att tusentals människor dör varje år på flykt undan svält och arbetslöshet. Över 2200 drunknade i Medelhavet 2018. En orkan tvingade förra veckan 20 miljoner människor i Indien och Bangladesh att evakuera. De som flytt för sina liv får aldrig tillbaka dem igen som de var innan det ändrade klimatet förstörde deras land.

Även pandemin är en effekt av hur ansträngt planetens biologiska system är. Den är en varning om vad som väntar om vi inte kommer tillrätta med hoten mot klimatet.

Krisen har framtvingat stora omställningar och visat att de är möjliga. Den har givit oss kunskap om hur sköra våra system är.

Vi kan drömma om att livet ska återgå till hur det var förut. Men det är en dröm vi inte kan tillåta oss för det var fel väg. Vi skall inte tillbaka till hur det var förut. Vi måste framåt på nya vägar.

Vi i de rika länderna måste nu radikalt ändra vårt levnadssätt, våra värderingar, våra ekonomiska system. Endast genom att förhindra uppvärmningen, bevara den biologiska mångfalden och minska de ekonomiska klyftorna kan vi rädda inte bara våra barns framtid utan även vår egen.

En dröm vore att hotet mot klimatet hanterades på samma sätt som pandemin. Där vetenskaplig kunskap får vara grund för åtgärder, med dagliga presskonferenser om läget och vad som ska göras och varför.

Heléne Wiberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel