Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dödshjälp inte bara den enskildes ensak – en lagändring skulle beröra många

Före detta medicinöverläkaren Bertil Malmodin menar i sin replik på kristdemokraten Katarina Gustavssons debattartikel mot dödshjälp att det handlar om en ”enskild individs önskan som i grunden bara rör hen och inte samhället.”

Detta påstående ignorerar det självklara faktumet att det är samhället som förväntas ombesörja dödandet. Då måste det till en lagstiftning – och där, just där, börjar resan in i en djungel med problem. Alla existerande och tänkbara dödshjälpslagar är omöjliga konstruktioner om man vill undvika att människor dör av misstag eller tvång.

Katarina Gustavsson har helt rätt i att människor kommer att efterfråga dödshjälp eftersom de inte vill bli en belastning. Blotta existensen av en lag skapar ett kraftfält som påverkar alla de som är behöriga. Också de som vill leva tvingas att ta ställning till om det ändå inte skulle vara lämpligt att de dog. Samhället har ju genom att anta lagen delgett dem uppfattningen att också deras liv har en så låg kvalité att döden är ett passande alternativ.

Med tanke på hur utsatta vi människor är och känner oss vid svår sjukdom och hur vanligt det är att vi skäms för att vi är till besvär så är det oundvikligt att många av oss kommer att dö på grund av de påtryckningar som uppstår av lagens själva existens och de attityder hos samhället som lagen fostrar.

Fabian Ståhle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel