Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Dialogen riktar sig till de verkligt utsatta, beslutet att halvera verksamheten är svårt att förstå

Likt en skenande buffelhjord, drar nu Faluns politiska ledande minoritet genom kommunens organisation, efter att deras budget med stöd av Sverigedemokraterna klubbats igenom. Det går fort, det sker brutalt och skoningslöst. Först ut var Socialnämnden som innan ens bläcket hunnit torka på fullmäktigeprotokollet, idag beslutade att halvera Dialogen, en verksamhet som riktar sig till de verkligt utsatta, barn i synnerhet. Det är en verksamhet som tar hand om de som mår riktigt dåligt här och nu. Den verksamheten väljer alliansen och SD att halvera och det i en tid då Falun de senaste åren haft en skenande utveckling i antalet orosanmälningar kring barn.

Beslutet i sig är uppriktigt sagt svårt att förstå och argumenten om att det ska genomföras en genomlysning för att bättre samordna det förebyggande arbetet i kommunen, känns tämligen bakvänt. ”Vi halverar kapaciteten i en verksamhet vi vet fungerar, för att se om vi kan hitta något bättre i framtiden!”

Än märkligare blir det när underlaget för beslutet inte innehåller någon riktig riskanalys för den personal som förväntas arbeta kvar. Enligt lag och riktlinjer från Arbetsmiljöverket skall en skriftlig riskanalys tas fram innan verkställande. Det är anmärkningsvärt att den aspekten ansetts så oviktig att det inte genomförts och bilagts till handlingarna innan beslut. Nämnden bär det yttersta ansvaret för de anställdas arbetsmiljö, men i det här fallet tycks det som om det är rimligt att spela rysk roulette med arbetsmiljön. ”Vi får se hur det blir!” sägs med en axelryckning och sedan faller klubban i bordet.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna var idag de modiga kring bordet. Vi sade nej, men förlorade omröstningen. Men de riktiga förlorarna idag, var inte vi, det var alla barnen, de som imorgon kommer så mycket svårare att få hjälp och finna sin räddning.

Svante Olsson, ledamot socialnämnden Vänsterpartiet Falun

Patrik Liljeglöd, gruppledare Vänsterpartiet Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel