Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det tydliga ledarskapet efterlyses hos den styrande minoriteten

Ett tunt svar på mina frågor om Dialogen, som ställer fler frågor än vad det ger svar. Det enda svaret som kan utläsas är återigen övertron på marknadens krafter. Istället för att behålla den kompetens som finns inom Dialogen i kommunen, skall nu dessa tjänster köpas in via konsulter. Frågan är vad det kommer att kosta?

Ett tydligt ledarskap, var ett av de många bombastiska vallöften som Falualliansen stoltserade med. Vi har i kommunfullmäktige nu hanterat budget och frågan kvarstår, var är det tydliga ledarskap som ni i Falualliansen gick till val på?

Att definiera ledarskap är svårt, vi har alla våra definitioner av vad ett ledarskap skall inneha. Det gäller även det politiska ledarskapet. När jag tänker på ett politiskt ledarskap så tänker jag på vilja, mod, stora inlyssnande öron, en stor förståelse och ett stort ansvarstagande när tuffa beslut fattas. Hanteringen och svaret kring detta beslut saknar detta. I mina ögon har man istället för att stå upp för det beslut som fattades valt att likt en struts, stoppa huvudet i sanden.

Inför kommunfullmäktige torsdagen den 5 december fick vi ett skriftligt svar av Anders Lindh socialnämndens ordförande. Beslutet kan tyckas svårt och har väckt starka reaktioner bland de som haft Dialogen som sin trygghet. Falu kommuns skolkuratorer, BUP Dalarna, de fackliga organisationerna som har medlemmar i Dialogens verksamhet och medborgare har offentligt uttryckt en stor oro kring beslutet. Det visar inte minst den fina aktion som den varme och engagerande Carina Wallberg initierade, som resulterade i 679 namnunderskrifter, en namninsamling som hette ”Häv beslutet om Dialogen”.

I svaret så hänvisas det till satsningen ”Tillsammans för varje barn” eller Skottlands-modellen, som detta projekt utgår från. En bra satsning om vi ser till det långa perspektivet, som det råder en politisk enighet kring. Det är dock så att Dialogen jobbar med familjer och tillsammans för varje barn utgår från barnet. Tillsammans för varje barn har tills för någon månad sedan varit ett pilotprojekt där en grundskola och tre förskolor ingått. Det ska börja implementeras i stor skala först 2021, enligt den politiska styrgruppen för projektet. Det tog 15 år att implementera Skottlandsmodellen i Skottland. Så svaret faller på sin argumentation. Så vad gör ni med de som hamnar mellan stolarna?

Att inte ta hänsyn, eller som hänvisas i svaret inte ha några synpunkter kring att barnkonventionen blir lag är i mina öron oroande. Att barnkonventionen blir lag är bra och nödvändigt.

Falualliansen hade under förra kommunfullmäktige chansen att debattera frågan. Den chansen tog ni inte. Den enda slutsats jag kan dra av hur era företrädare valde att sätta dagordningen är att denna fråga är för känslig att debatteras, för viljan, modet och förståelsen verkar inte finnas. Istället valde ni att stoppa huvudet i sanden och hoppas på bättre debattklimat för er del efter jul.

Ni får nog jobba på det där tydliga ledarskapet. Ett tydligt ledarskap innebär att man står upp för sitt beslut. Så är inte fallet i agerandet kring Dialogen.

Linus Niklasson (S)

Ledamot kommunfullmäktige Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel