Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det stora hotet mot demokratin är hur regeringsfrågan hanteras

Det stora hotet mot demokratin är inte de ickedemokratiska rörelser som angriper de demokratiska värdena. Legitimiteten i demokratin ligger inte i orden utan i handlingarna.

Den stora demokratiska utmaningen i Sverige är inte NMR eller andra uttalat ickedemokratiska rörelser med rötter i nazism och fascism, utan hur regeringsfrågan hanteras.

När en ny regering tillträder måste den ha legitimitet utifrån valresultatet. Om den ses som en konsekvens av  spel och taktik eller som ett ”chicken race”, så kommer definitivt inte demokratin gynnas. Fler kommer se demokratin som ett system som inte tar tillvara medborgarnas intressen, utan bara politikernas egna.

Utvecklingen i flera europeiska länder visar på hur man tar sig fram via ifrågasättande av den demokrati som man fått makten genom.

Framgångarna betingas ofta av korruptionsskandaler inom de etablerade partierna, vilka därigenom tappat legitimitet och förtroende.

Stort som smått, där hantering av skattemedel för privat bruk utgör en del i hotet mot demokratin.

I Italien på 1990-talet kollapsade det etablerade partisystemet och Berlusconi med flera populistiska halvfascistiska politiker blev resultatet. Orban i Ungern demonterar demokratin aktivt med en majoritets stöd, som ser demokratin som något som inte gagnar dem. Trump i USA ser också demokratin som ett hinder i sina beslut, men verkar kunna överleva vilka skandaler som helst. Förmodligen för att han hos en stor del av befolkningen inte ses som medlem i ”etablissemanget”.

Det är viktigt att vi får en regering som upplevs som demokratisk och representativ av en majoritet, för att undvika ett samhälle som genomgår ”orbanisering och trumpifiering” på grund av tappat förtroende för de ”etablerade” politikerna på grund av deras handlingar och beslut.

Bertil Malmodin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel