Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det starka samhällets återuppbyggnad - glädjande besked från Socialdemokraterna

Sedan Stefan Löfven tillträdde som statsminister 2014 har arbetslösheten minskat dramatiskt. 350 000 fler människor har idag ett jobb att gå till – varav fler än 100 000 av dessa återfinns i välfärden. Sysselsättningsnivån bland inrikes födda är rekordhög.

Fler glädjande fakta är att även långtidsarbetslösheten har minskat ordentligt och andelen personer som befinner sig i ersättnings- och försäkringssystemen är i år den lägsta på decennier.

Allt pekar på att det starka samhället som vi socialdemokrater en gång lade grunden för nu är under återuppbyggnad. Men, flera stora uppgifter återstår. Inte minst måste vi få fler nyanlända och utrikes födda kvinnor i arbete.

Enligt Arbetsförmedlingen kommer det att skapas 120 000 nya jobb under detta och nästa år. Myndigheten bedömer att nio av tio av de nya jobben kommer att tillsättas av personer som är födda i andra länder än Sverige. Arbetsgivarna söker dock inte vem som helst. Det som efterfrågas är rätt utbildad arbetskraft. Det är där som politiken kommer till användning.

Sedan Socialdemokraterna tillträdde 2014 har vi först och främst storsatsat på utbildning. Vi har också infört snabbspår för nyanlända som kommer med yrkeskunskaper som efterfrågas på svensk arbetsmarknad. Så sent som i vårbudgeten gjordes insatser för att få fler invandrarkvinnor i arbete och genom Januariavtalet har vi säkrat att etableringsjobben blir av.

I Sverige har alla medborgare både rättigheter och skyldigheter. Att göra sig anställningsbar är ett exempel på det senare. Det gäller alldeles oavsett om du är född i Sverige eller om du har invandrat hit.

För att ytterligare öka incitamenten till arbete så har vi också infört både språkkrav och utbildningsplikt. För vi vet att kombinationen av att kunna svenska och att ha en relevant utbildning är inträdesbiljetten till den svenska arbetsmarknaden.

Att alla som kan jobba faktiskt jobbar är själva grundbulten i vårt starka samhälle. Därför tänker vi fortsätta att göra allt som står i vår makt för att fler ska få dra sitt strå till stacken.

Roza Güclü Hedin (S) Riksdagsledamot från Dalarna

Patrik Engström (S) Riksdagsledamot från Dalarna

Maria Strömkvist (S) Riksdagsledamot från Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel