Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det som ”sparas” idag på nedskärningar av verksamheter såsom Dialogen ger ökade kostnader imorgon

Ett sparförslag på nära en halvering av verksamheten hänger över socialförvaltningens öppenvård Dialogen. Verksamheten är den enda i Falu kommuns regi som har långsiktighet, kontinuitet och kompetens nog att stötta upp familjer med mycket stor social och psykisk problematik. Den kunskapsbredd som personalen på Dialogen besitter gör att verksamheten har möjlighet att erbjuda stöd och råd i många olika svåra livssituationer. Avsikten är och har inte minst varit att ge barn och familjer förutsättningar för trygga uppväxtvillkor, och därmed också undvika mycket kostsamma familjehems- och institutionsplaceringar i de fall då det är möjligt.

Att dra in på insatser som främjar barn och vuxnas psykiska välmående och sociala levnadsvillkor är aldrig att spara. I en pressad ekonomisk situation där varje öre vänds ut och in är det lätt att lura sig själv till att tro att en nedskärning av utgifter alltid är en besparing. Vi vill hävda att så inte är fallet. Det som ”sparas” idag på nedskärningar av verksamheter såsom Dialogen kommer att generera ökade kostnader imorgon. Vi känner en stor farhåga över att barn och föräldrar som inte får stöd i tid senare får ett större hjälpbehov som genererar ökat psykiskt lidande och större social utsatthet, men också stora kostnader för flera instanser i vårt samhälle. Vi behöver lyfta blicken och se hur vi på riktigt minskar våra kostnader. Spara gör vi genom att se till att fler klarar sig långsiktigt utan samhällsinsatser och då behöver vi satsa på barnen och tidiga insatser. Det kortsiktiga sparandet blir annars ett långsiktigt slösade med både pengar och vår viktigaste resurs: barnen.

Svante Olsson, ledamot (V), Socialnämnden, Falu kommun

Julia Hagström Larsson, ersättare (V), Socialnämnden, Falu kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel