Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det känns som kommunledningen sitter i baksätet

På senaste kommunfullmäktige kunde Jan Bohman (S) konstatera att driften för nionde året i rad kommer att gå med underskott. Samtidigt pågår ett ambitiöst arbete inom den nya majoriteten S, MP, OFA, C och L, med att ta fram budget och en ny strategisk plan.

Frågan är om styrning och ledning av verksamheten blir bättre? Signaler om att vi gick mot underskott kom redan på försommaren. Det är bland annat ökande utanförskap och försörjningsstöd som passerar 100 miljonerkronorsvallen. Trots detta har inga skarpa beslut fattats i fullmäktige för att råda bot på de strukturella problem som verkar finnas i verksamheten.

Istället har fullmäktige tunna dagordningar med några formaliapunkter. Det känns som vi i Borlänge fått en kommunledning som sitter i baksätet och inte riktigt har koll på vart vi är på väg. För ett år sedan trummades det ut ett hundrapunktsprogram som den nya majoriteten skulle genomdriva. Valfriheten i omsorgen skulle bli större enligt detta och våra äldre skulle äntligen själv få mer att bestämma över sina liv istället för politiker. Men det ska först utredas oklart hur länge, kanske hela mandatperioden.

På sociala medier kan vi nu läsa att Bohman under inga omständigheter vill införa lagen om valfrihet. Så det verkar inte gå så bra för den nya majoriteten att få något gjort. På senaste fullmäktige kunde vi få höra att resultaten i nationella prov i matematik för de som studerar på ekonomi- respektive samhällsvetenskapliga programmen i den kommunala gymnasieskolan blev 90 procent underkända! Rent häpnadsväckande och bekymmersamt. Någon djupare analys kring vad detta beror på kunde vi däremot inte få ta del av.

Samtidigt har hundrapunktsprogrammet proklamerat att vi ska få världens bästa skola. Nu krävs konkreta åtgärder och mindre snack. Vi moderater vill ha ordning och reda på ekonomin så vi kan satsa på ökad kvalitet och valfrihet i omsorgen, en bättre vuxenutbildning som leder till jobb och kvalitetslyft i den kommunala skolan där fler behöriga lärare anställs.

Borlängeborna förtjänar ett tryggare Borlänge här och nu!

Ulrik Bergman (M)

Gruppledare, kommunfullmäktige Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel