Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det kan i alla fall inte bli sämre

I Sverige finns 290 kommuner. De har alla invånare och organiserar välfärd. Det finns saker som skiljer såklart, men ändå är det intressant att jämföra. SKR har sammanställt sjukfrånvaron för 2020 i riket och i den tabellen återfinns Borlänge på absolut sista plats.

Ingen kommun i riket hade alltså mer sjukfrånvaro ifjol.

Sjukfrånvaro är ett gissel, det finns inga vinnare. Likväl är det ett mått på en arbetsgivares förmåga till goda arbetsvillkor, bra personalprocesser och ledarskap. På senaste kommunfullmäktige ställde jag frågan till ansvarigt kommunalråd Mari Jonsson om denna bottenplacering är rimlig och vad det beror på.

Socialdemokraterna har alltid styrt här, skatten är hög och samarbetet med fackförbunden sägs vara mycket god. I princip ingen välfärd bedrivs privat, så inga vinster finnes. Dock tydligen en del förluster.

Svaret? Att allt är bra, men att det varit pandemi och att KD varit för dåliga på att lägga bra förslag. Bagdad Bob skulle varit avundsjuk.

Argumentationen att det har varit en pandemi håller inte, det är långtidssjukskrivningarna som är det onda. Korttidsfrånvaro är som väder, det varierar, medan långtidsfrånvaron är klimatet. Det kan vi bara påverka genom ett genomtänkt, långsiktigt och ansvarsfullt arbete. Arbetarklassens kvinnor betalar nu ett mycket högt pris för det dåliga klimat som Mari leder.

Vi driver valfrihet så fler kan välja en annan arbetsgivare likväl som att patienterna och omsorgstagarna kan välja den utförare de trivs bäst...

KD har arbetat intensivt och målinriktat för att bli av med ofrivilliga delade turer och långturer i scheman. Vi har drivit på för utbildning i arbetsmiljö, personalansvar och ledarskap för chefer, samt kompetenskrav för de med tjänst i omsorgen.

Vi driver valfrihet så fler kan välja en annan arbetsgivare likväl som att patienterna och omsorgstagarna kan välja den utförare de trivs bäst med och vi menar att det är något sjukt i systemet när undersköterskorna lägger sin tid på städning. Deras omsorgskompetens skall tas till vara, inte slösas bort. Det borde finnas servicevärdar så rätt kompetens används till rätt uppgift.

Framför allt är det inte KD som styrt och haft ansvar, det är socialdemokraterna. Mari har gjort sitt bästa och det hennes bästa har lett oss hit. Det blev inte bättre än så. Socialdemokraternas bästa är inte gott nog för vår kommun, de håller inte måttet längre.

Den enda ljuspunkten är att om man är på botten så lär det ju ändå inte bli sämre, får vi hoppas.

Borlänge behöver en ny ledning som kan leda med ansvar och omsorg. KD är redo att vara en del av det.

Jonas Hillerström, oppositionsledare och fritidspolitiker KD Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel