Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det duger inte att låta människor ligga ute och frysa ihjäl

Annons

Det har vid ett flertal tillfällen uppmärksammats nu senast av DT att det finns hemlösa i Borlänge som tvingas att övernatta utomhus trots att det är kallt och vinter.

Orsakerna till hemlösheten är inte sällan en blandning av utanförskap, psykiska problem och drogmissbruk. Till detta kan läggas en allt svårare situation på bostadsmarknaden där de som står längst bort från jobb har det svårast att få tak över huvudet.

Ett natthärbärge där utsatta kan få tak över huvudet är ett minimikrav när det gäller socialt ansvarstagande. Det rapporteras att det härbärge som finns har låg beläggning men samtidigt har det inte gjorts någon grundlig undersökning om varför hemlösa väljer bort detta. Vi måste gå till botten med detta nu. Detta duger inte.

Vi behöver kartlägga hur många människor det rör sig om och skapa en plan över vilka åtgärder som behöver vidtas på kort och lång sikt.

Om frivilligorganisationer trots goda intentioner inte förmår att erbjuda nödvändigt skydd eller att läget, krav och former orsakar problem måste socialtjänsten skyndsamt gripa in så att människor inte ligger ute och fryser ihjäl.

Ulrik Bergman (M)

2:e vice ordförande Arbetsmarknads- och socialnämnden

Borlänge kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel